Sąsaja

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Sąsaja – bendraja prasme, atskirų elementų, reiškinių, dalykų ryšys, siejimasis[1].

Vikižodynas
Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas interfeisas
Vikižodynas
Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas sąsaja

Sąsajos kompiuterijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Naudotojo sąsaja – visuma aparatinių ir programinių priemonių, sudarančių kompiuterio naudotojui patogias sąlygas valdyti operacinę sistemą ir taikomąsias programas. Sąsają sudaro: klaviatūra, pelė, operacinės sistemos komandos, grafiniai dialogo langai, piktogramos, meniu sąrašai ir pan.
  • Aparatinė sąsaja – ryšio ir sąveikos priemonių tarp kompiuterio komponentų visuma. pvz., laidai, kištukai ir jungtys, skirtos sujungti aparatinės įrangos komponentus, kad jie galėtų keistis duomenimis, perduoti vienas kitam komandas ir pranešimus. Informacija tarp komponentų perduodama reikiamai sinchronizuotais elektriniais signalais.
  • Programų sąsaja – susitarimų ir procedūrų rinkinys ryšiams tarp atskirų programų ir operacinės sistemos realizuoti. Yra komponentinių ir modulinių sistemų projektavimo ir veikimo pagrindas. Operacinės sistemos turi programų sąsajas, kurias programuotojai gali naudoti bendroms funkcijoms (pvz., duomenų įvedimui ir išvedimui, failų tvarkymui) vykdyti. Pavyzdžiui, „Windows“ operacinės sistemos programų sąsaja gali pasinaudoti operacinės sistemos standartiniais grafinės sąsajos elementais (išskleidžiamaisiais sąrašais, slankjuostėmis, slankikliais, dialogo langais ir kt.). Programų sąsaja panaši į protokolą tuo, kad apibrėžia komponentų sąveiką. Tačiau programų sąsajos sąvoka dažniau vartojama tada, kai kalbama apie tame pačiame kompiuteryje vykstančią sąveiką, o protokolo sąvoka – kalbant apie kompiuterių tinklus.
  • Tinklo sąsaja
  • Sąsaja (programavimas)

Kitos sąsajos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Lietuvių kalbos žodynas (t. I–XX, 1941–2002): elektroninis variantas / redaktorių kolegija: Gertrūda Naktinienė (vyr. redaktorė), Jonas Paulauskas, Ritutė Petrokienė, Vytautas Vitkauskas, Jolanta Zabarskaitė. – Vilnius: Lietuvių kalbos institutas, 2005.– [www.lkz.lt]. ISBN 9986-668-98-0


Šiame nuorodiniame puslapyje pateikti straipsniai tokiais pačiais pavadinimais.
Jei čia patekote, paspaudęs(-usi) nuorodą kitame Vikipedijos straipsnyje, prašome, jei galite, pakeisti paspaustą nuorodą taip, kad ji tiesiogiai rodytų į Jūsų ketintą aplankyti straipsnį.