Sąrašo aptarimas:Lietuvos žinduoliai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nusprendžiau sukurti šį sąrašą, nes jau egzistuoja paukščių ir kitų gyvūnų sąrašai. Ar toks straipsnis reikalingas? Ar geras jo formatas?

Sąrašą sudariau pagal vikipedijos straipsnius apie būrius, taigi gali būti neišsamus - jei galite, papildykite.

--Viktė 13:28, 2009 vasario 7 (EET)

Ir dar: Pagal abėcėlę rikiuoti pagal lietuviškus ar lotyniškus pavadinimus? --Viktė 19:47, 2009 kovo 26 (EET)

Aš vabzdžiams tai surašau visus pobūrius, antšeimius, šeimas, pošeimius ir gentis. Viską rikiuoju (ar bent jau stengiuosi rikiuoti :) ) pagal lotyniškus pavadinimus (pvz Sąrašas:Lietuvos_tiesiasparniai). Tam naudoju savo susikurtus šablonus [1], kurių pagalba pasidaro visa lentelė, su paveiksliuku, lotynišku pavadinimu ir šiaip dar vietos aprašymui kokiam. Šablonas:Iliustruotas_sąrašas_rūšis. Bet kad niekada tokio sąrašo nedariau aukščiau, nei būriui (o dažniausiai sąrašas tai būna tik kokiai nors vabalų šeimai skirtas :) ), jei tokį naudoti žinduliams, tai reikėtų tada padaryti papildomą šabloną būriui. Laisverobotams 17:04, 2009 birželio 8 (EEST)

Šabloną būriui galima nesunkiai padaryti pagal šabloną pobūriui. Kada nors turėdama laiko galėsiu pabandyti padaryti iliustruotą sąrašą, tik pobūrių ir antšeimių dėti nemanau kad šiuo atveju būtų prasminga, nes žinduolių Lietuvoje nedaug, ir aukštesnių taksonų išeitų daugiau nei rūšių :). --Viktė 11:48, 2009 birželio 9 (EEST)

Taip, gal geriausia ir palikti taip, kaip yra dabar, tik su būriais ir rūšim :) būrio šabloną jau padariau. Gal vakare, jei atsiras laiko, sudėliosiu pats, pagal šį sąrašą iliustracijas ir t.t. Laisverobotams 13:47, 2009 birželio 9 (EEST)
O kodėl surikiuota nuo sudėtingiausių iki paprasčiausių, o ne atvirkščiai. Sistematikoje priimta pirmiau paprastas formas dėti, o gale labiau išsivysčiusias? Algirdas 23:06, 2009 birželio 9 (EEST)

Čia ne atvirkščiai, o tiesiog pagal ABC... Galima nesunkiai surikiuoti ir kitaip, jei taip priimta. Bet gal tada galėtumėt pasakyti kokia konkrečia seka rikiuoti? Kirstukai, kurmiai, graužikai pradžioje, pabaigoje turbūt šikšnosparniai ir porakanopiai, bet tiksliai nežinau, nesu filogenezės žinovė. --Viktė 23:30, 2009 birželio 9 (EEST)

Išnykusios rūšys[redaguoti vikitekstą]

Nelabai suprantu sistemos. Kodėl tada neįtrauktas dar mamutas? ar kažkada Lietuvoje juk būta ir šiaurinių elnių... Manau iš išnykusių reikia palikti tik raudonos knygos 0 kategorijos rūšis, o visus taurus ir tarpanus, bei ernius iš sąrašo trinti. Laisverobotams (aptarimas) 15:12, 9 gegužės 2012 (EEST)[atsakyti]

Pritariu, istorinius, kadai išnykusius gyvius, tokius kaip tauras reiktų išbraukti iš sąrašo. Ta-Ntalas (aptarimas) 15:23, 9 gegužės 2012 (EEST)[atsakyti]
Trinkit, jeigu jums tai tai trukdo (man trukdo introdukuotos, nebūdingos Lietuvos faunai rūšys, tai ką daryti, irgi trinti?), tik savęs paklauskite kuo skiriasi prieš keletą šimtų metų išnaikinti taurai, tarpanai, neseniai išnykysi (galbūt) voverė skraiduolė ir... dar tebegyvenančios Lietuvoje, bet matomai dėl kanadinių audinių dominavimo greitu laiku išnyksiančios europinės audinės? Tai ir iš šio sąrašo europinę audinę vėliau trinsite? O jeigu ne, tai kaip suprasti, europinę audinę paliksite, o voverę skraiduolę, taurą, tarpaną trinsite, jau nekalbant apie mamutus? :) Keista, kada prie Lietuvos žinduolių sąrašo liks mūsų kraštui ir Europai svetimos kanadines audinės, mangutai, meškėnai... gerai kad dar drambliai neintrodukuoti, o tai ir jie taptų mūsų faunos dalimi :) Mamutai nors ir išnykę prieš daugelį tūkstančių metų, bet apie juos sąrašo pradžioje ar po juo galima pridėti kaip atskirą tekstą, ir kartu suminėti kitus gyvenusius Lietuvos teritorijoje, bet vėliau išnykusius prieš tūkstančius metų žinduolius, tai labai paprasta. O kad jos bus paminėtos, tai kur matote tragediją? Galų gale galima po šia lentele sukurti kitą lentelę skirtą tik išnykusioms rūšims surašyti arba gali būti trys lentelės, viena natūraliai nuo seno gyvenančioms ir dabar Lietuvoje žinduolių rūšims surašyti, kita jau išnykusioms ir išnaikintoms rūšims paminėti bei trečioje lentelėje įrašant introdukuotas rūšis. Kails 6:25, 19 gegužės 2012 (EEST)
Paprastai faunos sąrašai sudarome einamuoju laikotarpiu gyvenantiems organizmmas, nepriklausomai nuo jų kilmės - natūralūs ar introdukuoti. O išnykusiems dėl žmonių veiklos ar dėl klimato pokyčių reiktų arba atskiro sąrašo ar bent lentelės. Ta-Ntalas (aptarimas) 11:53, 20 gegužės 2012 (EEST)[atsakyti]
Europinė audinė jau išnykusi Lietuvoje ir didžiojoje Europos dalyje. Tik tauras nuo europinės audinės skiriasi tuo, kad europinė audinė yra dar neseniai lietuvoje gyvenusi, įtraukta į raudoną knygą. Nors tikimybė, kad ji dar tebegyvena yra labai menka, bet iš sąrašo trinsim tada, kada nebebus jos ir rk. O taurai, tarpanai, erniai ir t.t. yra visai ne mūsų faunos atstovai, nors kažkada ir gyveno Lietuvoje.

Dėl voverės skraiduolės tiksliai nežinau, man atrodo, jog dar visai neseniai Lietuvoje buvo atrasti keli žvėreliai, bet manoma, jog čia labiau užklydusi, nei vietinė. Tačiau, pagal idėja, tai ši rūšis turėtų būti priskiriama Lietuvos faunai ir trinti nesiūlau. Tik labai daug abejonių kelia tas užrašas "išnykusi". Net jei ir galima taip pavadinti, tai voverės skraiduolės "išnykimo" statusas nėra tapatus pvz europinės audinės. O čia atrodo, lyg viskas sumesta į vieną. Laisverobotams (aptarimas) 00:17, 23 gegužės 2012 (EEST)[atsakyti]

Ar dar kas nors be Kails mano, kad taurai, erniai, tarpanai ir panašūs turi būti sąraše? Mano nuomone, iš išnykusių rūšių sąraše paminėtinos tik tos, kurios yra raudonosios knygos 0 (ex) kategorijoje.