Rainer Rupp

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
NATO būstinė Belgijoje, pagrindinio pastato pagrindinis įėjimas

Rainer Rupp, Rainer Wolfgang Rupp (g. 1945 m. Saarlouis, Vakarų Vokietija) – ekonomistas ir publicistas, VDR šnipas (pseudonimas Topaz).

R. Rupas nuo 1977 iki 1989 metų dirbo NATO būstinėje Briuselyje ir VDR žvalgybai teikė informaciją, kuri buvo perduodama ir kitoms Varšuvos sutarties valstybėms. Žinomiausias R. Rupo nuopelnas buvo itin slaptos informacijos, jog operacijos Able Archer 83 metu NATO iš tiesų neplanuoja tikros branduolinės atakos. Able Archer buvo ambicinga testavimo programa, skirta patikrinti kariškių elgesį realaus atominio karo išvakarėse, daugeliui dalyvių nežinant, jog tai tik bandymai. Pasiruošimai buvo tiek realūs, jog Sovietų pusė nusprendė jog po treniruočių skraiste greičiausiai ruošiamasi tikram smūgiui[1][2][3]. Perduodamas slaptą informaciją jog taip nėra, šnipas sumažino „atsakomojo“ branduolinio smūgio iš Sovietų pusės pavojų, tikėtinai sustabdydamas galėjusį prasidėti branduolinį karą[4].

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rainer Rupp buvo šnipu užverbuotas 1968 metais, jam studijuojant Maino universitete. 1972 metais vedė britų kilmės Ann-Christine Bowen, irgi šnipę, žinomą „Turkio“ slapyvardžiu (1980 m. Ann pasitraukė iš šios veiklos gimus pirmajam iš trijų vaikų). 1977 metais Rupp pavyko integruotis į NATO, kur jis sparčiai darė karjerą, prieidamas prie vis slaptesnių duomenų. Rainer Rupp perduodavo Sovietų blokui ypatingai slaptus dokumentus (angl. Cosmic secret), su kuriais net JAV prezidentui teisė dirbti suteikiama tik laikinai. Jis naudojo Topas ir Mosel slapyvardžius. NATO nieko nežinojo apie Topas iki 1990, kol dalį informacijos išdavė Rytų Vokietijos karininkas Heinz Busch. NATO ir toliau nežinojo kuris asmuo susijęs su šiuo slapyvardžiu. Reiner Rupp net ir pats dalyvavo posėdžiuose, kurių metu buvo bandoma nustatyti Topas šnipo asmenybę. Visgi jis 1994 m. buvo galutinai išaiškintas ir suimtas, nuteisiant dvylikai metų kalėjimo. Atkalėjęs šešerius metus, 2000 m buvo paleistas. Kurį laiką aktyviai dalyvavo Vokietijos Demokratinio Socializmo Partijoje (PDS), buvo ten atsakingas už saugumą ir tarptautinę politiką, tačiau 2003 metais iš šios partijos pasitraukė.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Andrew and Gordievsky, Comrade Kryuchkov’s Instructions, 85–7.
  2. Benjamin B. Fischer (2007-03-17). „A Cold War Conundrum: The 1983 Soviet War Scare“. Central Intelligence Agency. Suarchyvuotas originalas 2009-01-14. Nuoroda tikrinta 2009-01-13.
  3. Pry, War Scare, 37–9.
  4. Norbert F. Pötzl (2008-07-31). „Der heisse Draht zum Nato-Rat“. Der Spiegel (German).