Radiohead

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Radiohead

Radiohead (iš kairės į dešinę): Thom Yorke, Jonny Greenwood, Colin Greenwood, Ed O'Brien ir Phil Selway
Biografija
KilmėAbingdonas, Anglija
ŽanraiAlternatyvus rokas, art rock, eksperimentinis rokas, elektroninė muzika
Aktyvumo metai1985–dabar
Įrašų kompanijaEMI, XL, Ticker Tape Ltd., Hostess, TBD, Parlophone, Capitol
Susijusi veiklaAtoms for Peace, The Smile
Svetainėradiohead.com
Nariai
Thom Yorke
Jonny Greenwood
Colin Greenwood
Ed O'Brien
Philip Selway

„Radiohead“ – anglų roko ir elektroninės muzikos grupė, įkurta 1991 m., Abingdone, Oksfordšyre, Anglijoje. Grupę sudaro Thom Yorke (pagrindinis vokalas, gitara, pianinas ir kiti klavišiniai instrumentai) Jonny Greenwood (pagrindinė gitara, pianinas, Ondes Martenot ir kiti klavišiniai instrumentai), Colin Greenwood (bosinė gitara), Ed O’Brien (gitara, pritariantis vokalas) ir Phil Selway (būgnai, perkusija).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Abingdono mokykla, kurioje susikūrė grupė

„Radiohead“ ištakos aptinkamos 1986 m., kai kelių muzikai neabejingų moksleivių iniciatyva susikūrė grupė pavadinimu „On A Friday“, tačiau ji greitai iširo. Grupė sugrįžo 1991 m., kartu su pirmaisiais demo įrašais. Pirmoji daina, kurią įrašė „On A Friday“, buvo „The Manic Hedgehog“. „Curfew“ žurnalas grupę „iš rūsio“ uždėjo ant viršelio. Šlovė artėjo dideliais žingsniais, netrukus buvo pasirašyta sutartis su įrašų kompanija „EMI“. Bet iškilo viena problema, grupės pavadinimas per daug paprastas ir kasdieniškas. Naują pavadinimą jie pasiskolino iš „Talking Heads“. Albume „True Storries“ yra daina „Radio Head“, , kuri labai patiko visiems grupės nariams, taigi „On A Friday“ virto „Radiohead“.

1992 m. „Radiohead“ išleido pirmajį savo EP „Drill“. 1993 m. pasirodė ir pirmasis pilnas studijinis albumas – „Pablo Honey“. Albumas kritikų nebuvo sutiktas labai šiltai, o ir populiariausių įrašų sąraše jis užėmė vos 32-ąją vietą. Tačiau dar 1992 m. išleistas singlas „Creep“ pasiekė hitų viršūnes. Jis buvo ypač populiarus JAV, kur tapo studentų himnu. 1994 m. buvo išleistas dar vienas EP – „My Iron Lung“. Iš karto po to – 1995 m. gegužės mėnesį – pasirodė albumas „The Bends“. Kritikai puikiai įvertino šį darbą. „Radiohead“ pradėjo populiarėti pasauliniu mastu. Tais pačiais metais grupė leidosi į gastroles su „R.E.M.“, kaip apšildanti grupė, nuo to, beje, prasidėjo puikūs T. Yorke’o ir M. Stipes’o santykiai, kurie tebesitęsia iki šiol. Singlas „Street Spirit (Fade Out)“ įkopė į Didžiosios Britanijos populiariausų dainų sąrašo dešimtuką, jame užimdamas penktąją vietą.

Lygiai po dvejų metų – 1997 m. gegužę – „Radiohead“ išleido sėkmingiausią ir geriausiai įvertintą savo albumą – „OK Computer“, kuris juos iškėlė į tikrą populiarumo viršūnę. Daugybė kritikų ir gerbėjų teigė, jog tai geriausias kada nors įrašytas albumas. Susižėrę krūvą apdovanojimų, „Radiohead“ leidosi į pasaulinį turą. Tik šįkart jau kaip pagrindinė grupė. Po turo grupė išleido pirmąjį savo dokumentinį filmą – „Meeting People Is Easy“ – ir nusprendė šiek tiek pailsėti. Žiniasklaida netgi įtarė, kad „Radiohead“ iširo.

1999 m. grupė grįžo ir pradėjo įrašinėti dainas su nauju prodiuseriu Nigel Godrich. Dainos netilpo į vieną albumą, taigi 2000 m. buvo išleistas albumas „Kid A“, o 2001 m. – „Amnesiac“. Albumai buvo pilni naujo skambesio, kuris nepatiko kai kuriems fanams. Šie darbai susilaukė daugybės prieštaringų vertinimų. Grupė prarado daugybę fanų, bet elektroninės muzikos eksperimentai pritraukė jų dar daugiau. Dainose beveik nebeliko gitarų skambesio. Grupė akivaizdžiai parodė, kad suka kitu keliu. 2001 m. „Radiohead“ patys suorganizavo festivalį Oxford’' South parke, į kurį pakvietė „Sigur Rós“ ir „Supergrass“.

2002 m. vasarą grupė vėl išvyko į gastroles ir koncertuodama Portugalijoje ir Ispanijoje sugrojo kelias dainas, kurios pasirodė 2003 m. birželį išleistame albume „Hail To The Thief“. Šiame darbe eksperimentų ir elektronikos buvo jau mažiau. Po 2003 m. turo, į kurį įėjo ir pasirodymas didžiausiame pasaulyje festivalyje „Glastonbury“, grupės nariai nusprendė kuriam laikui palikti muziką nuošalyje ir daugiau dėmesio skirti artimiesiems.

2006 m. „Radiohead“ vėl pradėjo koncertuoti, O 2007 m. birželį pasirodė trejų metų darbo vaisius, albumas „In Rainbows“. Grupė sukėlė revoliuciją įrašų pasaulyje, kadangi albumą pardavinėjo tik skaitmeniniu formatu ir kiekvienam norinčiam jį nusipirkti leido pačiam nuspręsti, kiek „In Rainbows“ vertas.

2009 m. gegužę Colin Greenwood patvirtino, jog „Radiohead“ vėl užsidarė studijoje kurti naujas dainas. 2009 m. rugpjūčio 5 d. išleido dainą „Harry Patch(In Memory Of)“, skirtą paskutinio mirusio Pirmojo pasaulinio karo veterano atminimui paminėti. Ją gerbėjai galėjo nusipirkti už 1 svarą, juo paremdami karo veteranų draugiją. 2009 m. rugpjūčio 12 d. pasirodė dar viena nauja bei iškart pasisekimo sulaukusi „Radiohead“ daina – „These Are My Twisted Words“, kurią gerbėjai gali parsisiųsti nemokamai.

2011 m. vasarį „Radiohead“ išleido albumą „The King of Limbs“, kuris pasižymėjo eksperimentiniu skambesiu, nuolat besikartojančiais garsais, melodijomis. Grupės gitaristas ir klavišininkas Jonny Greenwood šio albumo įrašinėjimui pats kūrė kai kurią programinę įrangą.

Grupės nariai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]