RK-1 Kregždutė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
RK-1 „Kregždutė”
Tipas Pramoginis lėktuvas
Gamintojas Rolandas Kalinauskas
Kūrėjas Rolandas Kalinauskas
Gamybos metai 1989 m.
Pagaminta vnt. 1

RK-1 „Kregždutė“ – vienvietis žemasparnis metalinės konstrukcijos monoplanas 1989 m. sukurtas Rolando Kalinausko.

Lėktuvas konstruotas Sovietų Sąjungos egzistavimo pabaigoje, dėl detalių ior gamybinių pajėgumų trūkumo jam naudota daug kitų orlaivių dalių: sparnai ir uodega – perdirbti iš sklandytuvo L-13 „Blanik“, kabinos gaubtas – iš lenkiško sklandytuvo „PZL SZD-30 Pirat“.

Liemens santvara suvirinta ir plonasienių  plieno vamzdelių. Formai išlaikyti panaudoti mediniai stringeriai. Priekinė liemens dalis iki sparno dengta skarda, likusi aptraukta drobe.

Pritaikant sklandytuvo sparnus nuimta šio sparno pašaknio storoji dalis, palikus ištisus eleronus ir 30 proc. užsparnių ilgio. Užsparniai atsilenkia į fiksuotas 20°, 35° ir 50° padėtis.

Perdirbant sparną buvo sustiprintos lonžerono sijos, įkniedyti nauji sparnų tvirtinimo mazgai. Uodegos plokštumos pagamintos panaudojant  L-13 uodegos elementus. Abi stabilizatoriaus pusės sujungtos į vieną, jas sutrumpinus iš pašaknių. Tokiu pat būdu perdirbti ir aukščio vairai ir kilis su posūkio vairu.

Kabinoje pilotas sėdi pusiau gulom. Pedalai pakabinami. Ant jų sumontuoti atskirų ratų stabdžiai.

Pagrindinės važiuoklės ratai – 320X100 mm dydžio, su stabdžiais. Važiuoklės lingė pagaminta iš stiklo plastiko. Užpakalinis uodegos ratukas – 100X50 mm dydžio, laisvai besisukiojantis. Užpakalinio ratuko amortizatorius – taip pat nuo sklandytuvo L-13.

Lėktuvas varomas dviejų cilindrų 63 AG galios (esant maksimaliems 6700 aps./min.) dvitakčiu varikliu Rotax 582. Propeleris – 1,65 m diametro, trimentis, plastikinis, pastovaus žingsnio. Propelerio trauka – 160 kg. Kuras: benzinas A-92.

Pagamintas vienintelis egzempliorius, Lietuvos orlaivių registre įregistruotas numeriu LY-XMF.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]