Pusiaujinė montuotė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

Pausiaujinė montuotė yra viena iš astronominių prietaisų montuotės rūšių.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pusiaujinė montuotė pasižymi savybe, kad viena iš ašių apie kurią sukinėjasi astronominis prietaisas, yra lygiagreti Žemės sukimosi ašiai. Tokia montuotė leidžia sekti objektą ar dangaus sferos tašką sukant prietaisą tik apie vieną ašį. Kad dar palengvinti astronominio objekto sekimą dažnai tokios montuotės komplektuojamos su laikrodiniais mechanizmais: varikliais ir reduktoriais. Laikrodiniai mechanizmai sugeba sukti prietaisą tokiu pačiu greičiu, kaip ir Žemės sukimasis.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mėgėjiškiems dangaus objektų stebėjimams naudojant nedidelius teleskopus tokia montuotė nėra būtina, tačiau palengvina dangaus kūno sekimą. Didėjant teleskopui didėja jo didinimo galimybės ir mažėja regėjimo laukas. Objektai greitai "pabėga" iš teleskopo regėjimo lauko ir reikia vis koreguoti teleskopo kryptį. Teisingai suorientuotą teleskopą su ekvatorine montuote galima koreguoti pasukant prietaisą apie vieną ašį. Tuo tarpu ant azimutinės montuotės sumontuotą prietaisą reikia koreguoti sukant prietaisą apie dvi ašis, kurių nei viena nėra statmena objekto "pabėgimo" krypčiai. 200 daugiau mm. teleskopams ekvatorinė montuotė yra labai rekomenduotina. Pusiaujinė montuotė su laikrodiniu mechanizmu būtina blyškių astronominių objektų fotografavimui, nes dėl ilgos ekspozicijos reikia fotografavimo prietaisą ilgai išlaikyti nukreiptą į vieną dangaus sferos tašką. Visi profesionalioje astronomijoje naudojami teleskopai yra sumontuoti ant pusiaujinės montuotės su laikrodiniu mechanizmu.

Kitos montuočių rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kita galima paplitusi montuotė – azimutinė, kurioje yra horizontali ašis ir vertikali ašis.

Montuotės paruošimas stebėjimams[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prieš kiekvieną stebėjimą mobilų teleskopą su pusiaujine montuote reikia paruošti: suorientuoti šiaurės-pietų kryptimi ir suorientuoti posvyrio kampą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Keletas pavyzdžių[redaguoti | redaguoti vikitekstą]