Pranešimas žiniasklaidai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Pranešimas žiniasklaidai (anksčiau vadintas pranešimu spaudai, angl. Press release) – ryšių su visuomene priemonė, kuria komunikuojantis subjektas perduoda dažniausiai tekstinę informaciją pasirinktos tikslinės grupės (žiniasklaidos) atstovams.[1]

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugeliu atvejų pranešime pateikiama organizacijos (privačios ar viešosios įmonės, įstaigos, nevyriausybinės organizacijos, neformalaus junginio ir kt.) aktuali informacija (naujiena), pozicija tam tikru klausimu.

Pranešimo forma pasirenkama tokia, kad jo gavėjas (Žurnalistas) galėtų su mažiausiomis pastangomis panaudoti gautą pranešimą savo veikloje. Pavyzdžiui, tekstas pateikiamas trečiuoju asmeniu:

Platinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pranešimas žiniasklaidos atstovams dažniausiai platinamas šiais būdais:

Istoriškai pranešimai žiniasklaidai (tuomet – spaudai) buvo siunčiami ir paprastu paštu, vėliau perduodant faksogramą, tačiau šiais laikais šios technologijos praktiškai nebenaudojamos.

Objektyvumo rizika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Asmenys, naudojantys pranešimus žiniasklaidai, turi patikrinti pateiktą informaciją ir ją pateikti neutraliai. Tačiau dėl kompetencijos, patirties, laiko trūkumo dažnai žiniasklaida pranešimų žiniasklaidai turinį kopijuoja ir pateikia kaip redakcinį turinį, t. y. straipsnius. Tokiu atveju publikuojama nepakankamai apdorota ir dažnai vienpusė, šališka pranešimo žiniasklaidai informacija.


Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Ulevičius L. Kaip tapti žinomam: etiški ryšiai su visuomene. – Kaunas: Smaltija, 2006. ISBN 9955-707-04-6