Platelių herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Platelių herbas – vienas iš Platelių miestelio ir seniūnijos (Plungės rajono savivaldybė) heraldinių atributų. Labai panašus yra ir Punsko herbas.

Aprašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Juodame lauke šv. Petras iki juosmens, sudėjęs rankas plaštakomis kryžmai ir jose laikantis sukryžiuotus raktus, vienas auksinis, kitas sidabrinis, barzdelėmis aukštyn ir į šonus. Plaukai ir barzda sidabriniai, veidas natūralios spalvos, virš galvos auksinė aureolė, vilki raudoną palaidinę ir auksinį viršutinį drabužį.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1792 m. vasario 24 d. Stanislovas Augustas Poniatovskis suteikė Magdeburgo teises ir herbą. Privilegijos originalas nežinomas, bet išliko jos įrašas Lietuvos Metrikoje. Platelių privilegijoje rašoma:

O kad tas miestas, antspauduodamas tiek teismo, tiek miesto valdymo reikalų išrašus ir raštus patirtų tikrą garbę, suteikiame jam tokį herbą, koks šioje privilegijoje nupieštas, tai yra Šventojo Apaštalo Petro atvaizdą. Šį herbą leidžiame naudoti tam miestui antspauduose ir visokiuose ženkluose.


Lietuvos Metrikoje pagal to laiko madą buvo nupieštas juodame apskritime šv. Petras su žilais plaukais, auksine aureole. Šventojo marškiniai mėlyni, apsiaustas gelsvai rusvas. Manoma, kad herbas su šv. Petru Plateliams buvo suteiktas dėl miestelyje buvusios šv. Petro ir Povilo bažnyčios. Tų pačių metų sausio 14 d. labai panašų herbą buvo gavęs Punskas.

1997 m. kovo 8 d. Prezidento dekretu patvirtintas naujasis miestelio herbas. Herbo etaloną parengė dailininkas Arvydas Každailis. Platelių ir Punsko herbai buvo beveik vienodi, todėl Lietuvos heraldikos komisija nutarė Platelių herbe esančio šv. Petro marškinius nuspalvinti raudona spalva ir virš galvos pavaizduoti tik vainiko formos aureolę.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Prieš 225 m. Plateliams suteiktos Magdeburgo teisės ir herbas. 2017-02-24, Alkas.lt (tikrinta 2022-06-16).