Pirmasis laiškas Timotiejui

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Pirmasis laiškas Timotiejui – vienas iš trylikos, manoma, apaštalo Pauliaus parašytų laiškų.

Timotiejui, kuriam šis laiškas adresuotas, buvo patikėta vadovauti Efezo bažnyčiai. Šiame laiške Paulius skatina Timotiejų toliau tarnauti Jėzui Kristui. Pirmajame laiške Timotiejui glaustai ir konkrečiai nurodoma, kokios savybės reikalingos krikščionių dvasininkui, kaip geriausia bažnyčiose vadovauti skirtingoms žmonių grupėms. Taip pat parodoma, kaip geriausia atremti klaidingus mokymus – rūpestingai ir nuodugniai mokant krikščioniško tikėjimo.

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laiškas pradedamas pasveikinimu, rašoma apie klaidingus mokymus, liturginius nuostatus, apie tai, kaip atremti klaidingus mokymus. Taip pat kalbama apie tarnavimą įvairiems žmonėms, tikrąjį turtą. Laiškas baigiamas Pauliaus pamokymais.

Parašymo laikas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tiek abu laiškai Timotiejui, tiek laiškas Titui, vadinami pastoraciniais laiškais. Jų stilius ir tematika panašūs. Iš šių laiškų galima suprasti, kad Paulius buvo paleistas iš namų arešo Romoje (Apaštalų darbuose tai neminima), atliko dar vieną misijų kelionę. Dėl šios priežasties yra manančių, kad šiuos laiškus parašė ne Paulius, kad jie buvo parašyti vėliau, remiantis kai kuriais Pauliaus užrašais.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Biblijos enciklopedija. Alna litera. Vilnius, 1992., 104 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]