Piramidinė schema

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rusijoje veikusios finansų piramidės „MMM“ reklama

Piramidinė schema – verslo modelis, kurio pagrindas – pinigų apsikeitimas tarp dalyvaujančiųjų, neparduodant jokio produkto ar paslaugos. Piramidinės schemos egzistuoja mažiausiai šimtmetį. Kai kurie verslo modeliai, žinomi kaip daugelio lygių prekybos modeliai ar matricinės schemos, labai artimi piramidinėms schemoms.

Dauguma piramidinių schemų klaidina potencialius vartotojus, klaidinančiai perteikdamos greito praturtėjimo schemą. Pagrindinė pritraukimo idėja – kad pritrauktas žmogus sumoka vieną kartą ir vėliau turi atgauti visus pinigus ir uždirbti nieko nedarant. Pavyzdžiui, auka gauna pasiūlymą sumokėti kažkokią sumą, už ką gauna teisę tą patį pasiūlymą parduoti kitiems, o dalis pinigų tenka pirminiam pardavėjui. Tokiu būdu pinigai dažniausiai pereina grandine ir vienintelis išlošęs yra schemos sumanytojas. Tie, kurie yra piramidės apačioje, pralošia, nes nebeturi ką pritraukti.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Piramidinės schemos naudojamos daugeliu formų. Pirmosios schemos buvo grandininių laiškų siuntimas su 5-10 vardų ir adresų laiške. Gavęs laišką galėdavo siųsti nedidelę pinigų sumą (1-5 dolerių) pirmuoju nurodytu adresu. Tada gavėjas turėjo perrašyti laišką, neįrašydamas pirmojo adreso, bet gale įrašydamas savo, tokiu būdu tikėdamasis kad po kelių gavėjų jis taps pirmuoju sąraše ir jam bus siunčiami pinigai.

Šitokie laiškai neša pelną dalyvaujantiems tik tol, kol nauji nariai auga eksponentiškai, nes uždarbis remiasi piramidės principu – kad kiekviename naujame lygyje būtų vis daugiau žmonių. Tačiau akivaizdu, jog po keleto iteracijų nebeužtektų visos pasaulio populiacijos palaikyti augimo tempo, taigi didžioji dalis dalyvaujančių pasmerkti prarasti investuotus pinigus.

Labai plataus masto piramidinės schemos buvo organizuotos kai kuriose posovietinėse šalyse, kur žmonės neturėjo pakankamai žinių apie biržą ir akcijas, todėl patikėjo 1000 % grąža. Vienas iš akivaizdžių pavyzdžių Lietuvoje – Kaune veikęs Sekundės bankas.

Teisėtumas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors daugelyje šalių piramidinės schemos uždraustos, viena ar kita forma jos egzistuoja. Kartais schema maskuojama parduodamu produktu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skeptic's Dictionary: pyramid schemes