Piotras Beketovas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Piotras Ivanovičius Beketovas (Пётр Иванович Бекетов; gimė ~1600 m. – mirė ~1661 m.) – rusų keliautojas, Sibiro tyrinėtojas, kelių miestų įkūrėjas.

1624 m. įstojo tarnauti į kazokų šaulių būrį, 1627 m. nusiųstas į Sibirą. Kitais metais Jenisiejaus vaivados išsiųstas rinkti duoklėsUžbaikalės buriatų. Jis buvo pirmasis rusas, įžengęs į Buriatiją. Ten Beketovas įkūrė Rybinsko ostrogą ir surinko daug duoklės iš buriatų.

1631 m. su būriu kazokų Piotras Beketovas išplaukė Lenos upe ir jos vidurupyje įkūrė Jakutsko ostrogą. Šis tapo svarbia baze rytų Sibiro tyrinėjimui. Beketovas išsiuntė kazokų būrius aukštyn Aldano upe ir žemyn Lena, kur jie įkūrė tvirtoves, rinko duoklę iš vietinių. 1640 m. Beketovas nugabeno surinktus mokesčius į Maskvą, gavo komandoro laipsnį ir paskirtas Jenisiejaus vaivada.

1641 m. keliautojas grįžo į Jeniseiską. 1652 m. jis surengė dar vieną ekspediciją į Buriatiją, ten įkūrė Irgenskio ostrogą bei žiemavietę prie Ingodos upės, kuri vėliau tapo Čitos gyvenviete. Beketovas su kitais kazokais dar įkūrė Nerčinsko ostrogą. 1655 m. Šilkos ostrogą apgulė buriatai, ir Beketovas buvo priverstas trauktis. 1661 m. Piotras Beketovas grįžo į Tobolską, ten susitiko su protopu Avakumu ir greičiausiai tais pačiais metais mirė.