Piešinių serija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Paršiukas Čiukas

Piešinių serija (dar vadinama komiksų stripu, komiksų juosta arba mažu komiksu) – piešinių seka, sudėliota į tarpusavyje susijusias paneles, dažniausiai tam kad būtų pavaizduota tam tikra humoro forma. Piešinių serijos neapsieina be žodžių balionų ir antraščių.

Nuo XX a. iki XXI a. šie piešiniai buvo leidžiami laikraščiuose, darbo dienomis jie buvo nespalvoti, o sekmadieniniuose laikraščiuose būdavo speciali spalvotų piešinių skiltis. Amerikos laikraščiuose buvo virš 200 skirtingų piešinių serijų.

Serijas piešia ir rašo komiksų dailininkai arba karikatūrininkai. Kaip pavadinimai duoda suprasti pieštinės serijos yra humoristinės, pvz., Blondinė, Išauklėti tėvą, Perlai anksčiau kiaulės.

Pradedant ankstyvaisiais 1930-aisiais m. piešinių serijos iš savo linksmosios kilmės tapo nuotykinėmis istorijomis, pvz., Popajus, Tarzanas ir Tintino nuotykiai.

Laikraščiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmosios piešinių serijos laikraščiuose pasirodė Šiaurės Amerikoje, XIX a. pabaigoje. Geltonas vaikas (angl. The Yellow Kid) dažniausia minimas kaip pirmoji istorija, tačiau menas jungti žodžius ir piešinius evoliucionavo palaipsniui.

Ilgiausiai einančios piešinių serijos:

Laikraščių piešinių serijos yra dviejų tipų:

  • kasdieninės piešinių serijos
  • sekmadienio piešinių serijos

Piešinių serijos Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje taip pat yra leidžiamos piešinių serijos, viena žymiausių yra Paršiuko Čiuko nuotykiai, kurios autorius yra Vitalijus Suchockis.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]