Pembrukšyras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pembrukšyras
val. Sir Benfro
angl. Pembrokeshire
Valstybė Jungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė
Šalis Velsas Velsas
Administracinis centras Haverfordvestas
Gyventojų (2011 m.) 122 400
Plotas 1 590 km²
Tankumas (2011 m.) 77 žm./km²
ISO 3166-2 GB-PEM

Pembrukšyras (val. Sir Benfro; angl. Pembrokeshire) – sritis pietvakarių Velse. Rytuose ribojasi su Karmartenšyru ir šiaurės rytuose su Keredigionu. Didžiausia gyvenvietė bei administracinis centras – Haverfordvestas.

Srityje yra Pembrukšyro pakrantės nacionalinis parkas. Tai vienintelis tokio tipo nacionalinių pakrantės parkų Jungtinėje Karalystėje ir vienas iš trijų Velso nacionalinių parkų.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pembrukšyras yra jūrinė Velso sritis. Vietinė ekonomika priklauso daugiausiai nuo turizmo. Žemės ūkis taip pat atlieka svarbų vaidmenį. 2011 m. duomenimis, srityje gyveno 122 400 gyventojų. Pembrukšyro šiaurės vakaruose yra įsikūręs Sent Deividsas (mažiausias Jungtinės Karalystės miestas, turintis City statusą), kuriame gyvena apie 2000 gyventojų. Aukščiausia srities vieta – Foel Cwmcerwyn kalva, iškilusi 536 m. Šalia Pembrukšyro pakrantės yra keletas salelių. Didžiausios: Ramzio sala, Grasholmo sala, Skomerio sala ir Kaldėjaus sala.

Pembrukšyro šiaurėje yra Preselio kalvos (val. Mynydd Preseli).Tai platus uolingos aukštapelkės ruožas, palaikantis avių auginimą ir kai kuriuos miškininkystės būdus, su daugybe priešistorinių vietų ir tikėtinu mėlynųjų akmenų šaltiniu (uolų atodangose rastomis senų monolitinių karjerų vietomis), panaudotu statant vidinį žinomiausio priešistorinio megalitinio statinio Stounhendžo ratą Anglijoje. Didesnėje srities dalyje yra lygumos. Daugiausiai naudojamos žemės ūkiui, agronomijai. Auginamas rapsas bei Pembrukšyro bulvės.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]