Karmartenšyras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karmartenšyras
val. Sir Gaerfyrddin
angl. Carmarthenshire
Valstybė Jungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė
Šalis Velsas Velsas
Administracinis centras Karmardenas
Gyventojų (2011 m.) 183 800
Plotas 2 395 km²
Tankumas (2011 m.) 77 žm./km²
ISO 3166-2 GB-CMN

Karmartenšyras (val. Sir Gaerfyrddin arba Sir Gâr; angl. Carmarthenshire) – sritis pietvakarių Velse. Viena iš trylikos buvusių istorinių grafysčių. Trečia pagal dydį Velse. Didesni srities miestai: Lanelis (didžiausias srities miestas), Karmardenas (Karmartenšyro administracinis centras) ir Amanfordas.

Dėl savo derlingos žemės bei žemės ūkio produkcijos Karmartenšyras žinomas kaip Velso sodas (angl. Garden of Wales).[1]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karmartenšyras buvo žinomas kaip Ystrad Tywi ('Tyvio slėnis'). Kiti pavadinimai: Carmardenshire, Caermarthenshire, Caermardi/Caermardi, Caermaridunum/Caermaridvnvm.

Po Eduardo I Velso užkariavimo, regionas 1284 m. buvo reorganizuotas Rudlano statutu į Karmartenšyrą.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karmartenšyras šiaurėje ribojasi su Keredigionu, rytuose su Poviu, Nit Port Talbotu ir Svonsiu. Atlanto vandenynas pietuose skalauja srities krantus, vakaruose turi ribą su Pembrukšyru. Srities paviršius kalvotas. Pietų pakrantė smėlėta. Daug žvejybinių kaimų. Aukščiausias taškas yra Fan Brycheiniog (770 m).

Srityje teka: Tyvis, kuris įteka į Bristolio įlanka, bei keletas jo intakų, tokių kaip Kočis. Tyvis yra ilgiausia upė, tekanti tik Velse, bei yra žymi dėl upėtakių ir lašišų žvejybos. Kitos upės: Loughor ir Gwendraeth Fawr.

Svarbiausios pramonės šakos: žemdirbystė, miškininkystė, žvejyba ir turizmas. Nors Lanelis yra didžiausias srities miestas, srities administracinis centras yra Karmardenas dėl jo geografinės vietos.

Demografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2011 m. duomenimis, Karmartenšyre gyveno 183 800 gyventojų. 39 % srities gyventojų galėjo laisvai kalbėti, rašyti ir skaityti valų kalba, o 64 % galėjo susišnekėti ar suprasti.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]