Paskutinis Škotijos karalius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Paskutinis Škotijos karalius

PavadinimasThe Last King of Scotland
Kilmės šalisJungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė
RežisieriusKevin MacDonald
Prodiuseris (-iai)Charles Steel
Lisa Bryer
Andrea Calderwood
Scenaristas (-ai)Peter Morgan
Jeremy Brock
KompozitoriusAlex Heffes
VaidinaForest Whitaker
James McAvoy
Kerry Washington
Simon McBurney
Metai2006 m.
ŽanrasDrama
Trukmė123 min.
Kalbaanglų, suahilių
PlatintojasFox Searchlight Pictures
Biudžetas6 000 000 $
IMDb įrašas

Paskutinis Škotijos karalius (angl. The Last King of Scotland) – 2006 m. britų draminis filmas, vaizduojantis Ugandos diktatoriaus Idi Amino valdymo laikotarpį. Filmas sukurtas pagal britų rašytojo Giles Foden tokio pat pavadinimo romaną, o režisuotas škotų režisieriaus Kevin Macdonald.

Nors filmo siužetas išgalvotas ir remiasi nebent brito Bob Astles, tapusio Amino patarėju, personažu, filme vaizduojami įvykiai, susiję su Aminu remiasi to meto istoriniais įvykiais. Pavadinimas kilo nuo Amino pomėgio tituluotis fantastiniais titulais, tarp kurių buvo ir „Škotijos karalius“.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

1970 m. škotas Nicholas Garrigan baigia medicinos mokyklą ir nusprendžia išvažiuoti į Ugandą, kur įsidarbina misijos ligoninėje pas Merrit šeimą. Vieną dieną jų kaime apsilanko prezidentas Idi Aminas ir surengia šventę. Tačiau netrukus po jos, prezidentas patenka į avariją, ir Nikolasas iškviečiamas padėti sužeistam prezidentui. Jų susitikimo metu, Nikolasas drąsiai nušauna sužeistą bulių ir taip palieka įspūdį Aminui. Dar labiau jam patinka, kad Nikolasas yra škotas ir prašo jo škotiškų futbolo marškinėlių. Po kelių dienų Nikolasas iškviečiamas į prezidento rūmus Kampaloje – Aminas prašo jaunojo škoto tapti jo asmeniniu gydytoju. Nikolasas sutinka, jam patinka prezidento lengvabūdiškumas ir humoro jausmas, juos vienija priešiškumas anglams.

Netrukus Nikolasas tampa vis svarbesnis Aminui – prezidentas tariasi su juo visais reikalais, paskiria savo artimiausiu patarėju. Jį bando užverbuoti britai, bet jaunasis Amino patarėjas atsisako tapti jų šnipu. Tačiau Nikolasui vis labiau nepatinka Amino elgesys su užsieniečiais, opozicija, savo vaikais ir žmonomis. Jis susideda su Amino žmona Kay ir rezga planą kaip pabėgti iš šalies, nes Aminas Nikolasui išvykti neleidžia ir atėmė jo Britanijos pasą. Tada Gariganas kreipiasi pagalbos į britus, tačiau šie sutinka padėti tik tuo atveju, jei šis nužudys Aminą.

Tuo tarpu Kay tampa nėščia nuo Nicholaso. Ji nespėja padaryti aborto, ir Nikolasas randa supjaustytą jos kūną kalėjime. Tada jis pasiryžta nužudyti prezidentą ir įduoda jam vietoje vaistų nuodų. Tačiau prezidentas jų neišgeria, nes prasideda įkaitų drama (Entebės operacija). Apie Nikolaso planą nunuodyti prezidentą sužino vienas jo patikėtinių.

Smarkiai sumuštas Nikolasas pristatomas Aminui. Prezidentas įsako jaunuolį pakabinti ant kablių ir kankinti, kol šis mirs. Tačiau daktarui Džundžu pavyksta išgelbėti Nikolasą ir įsodinti į lėktuvą, kuriuo išgabenama dalis įkaitų.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmas susilaukė itin teigiamų įvertinimų. Rotten Tomatoes jį įvertino 87 % „šviežumo“. Forest Whitaker už Idi Amino vaidmenį gavo „geriausio aktoriaus“ apdovanojimą BAFTA, „Oskarų“, „Auksinio gaublio“ ir Kino aktorių gildijos apdovanojimuose. Taip pat filmas laimėjo dar 2 BAFTA apdovanojimus kaip geriausias britų filmas ir geriausia knygos adaptacija.

Aktorius Forest Whitaker, besiruošdamas Amino vaidmeniui, turėjo priaugti daug svorio, išmokti afrikietišką anglų kalbos tarmę ir šiek tiek suahilių kalbą, jis taip pat nuodugniai domėjosi Amino gyvenimo faktais, lankėsi Ugandoje pas žmones, pažinojusius Aminą. Drama filmuota Jungtinėje Karalystėje ir Ugandoje.