Pasaulio sapnų aiškintojai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Pasaulio sapnų aiškintojai – rytiečių ir Amerikos indėnų sapnų aiškintojai. Amerikos indėnai sapnus ir jų vaizdinius suprato kaip būdą suvokti ir aiškinti įvairius reiškinius. Daugelis rytiečių tiki, kad miegantysis gali valdyti savo sapnus.

Rytietiškas sapnų aiškinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugelis Rytų sapnų aiškintojų mano, kad miegantysis gali visiškai valdyti savo sapnus ir taip tobulėti kaip asmenybė, eiti dvasinių ieškojimų keliu. Priešingai nei vakarų mąstytojai, jie mano, kad sapnuojant net galima likti sąmoningam ir būtent šis sąmoningas sapnavimas miegantįjį gali pakylėti į dvasines aukštumas. Kai kurie Rytų filosofai miegą supranta kaip pasirengimą mirčiai. Kiekvieną kartą užmigdami mes galime įsivaizduoti, jog mirštame. Todėl miegančiojo užduotis yra išmokti užmigti ir sapnuoti kuo ramiau bei patogiau.

Amerikos indėnų sapnai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įvairios Amerikos indėnų gentys turi daugybė būdų sapnams sukelti ir jiems aiškinti, be to, tiki miegančiojo valios jėga. Jų manymu, pageidaujamus sapnus galima išvysti prieš miegą mąstant apie norimas temas. Sapnai galį nurodyti, kaip elgtis prabudus. Pasiruošimas pamatyti norimą sapną - tai malda, meditacija ir pasninkas, taip pat patartina kurį laiką praleisti ramioje nuošalioje vietoje.

Amerikos indėnai mano, kad sapnuose galima sutikti dvasios vadovą, padėsiantį išspręsti tam tikrus rūpesčius. Toks nuolatos sapnuose pasirodantis dvasios vadovas gali perteikti įvairias žinias ar gebėjimus, pavuyzdžiui, išmokyti suvokti aplinką, bendrauti su gyvūnais.

Sapnų valdymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Malaizijos džiunglėse gyvenanti senojų gentis sukūrė savitą sapnų aiškinimo sistemą. Jie mano, kad sapnus galima valdyti ir pakeisti teigiamais pojūčiais. Taigi sapno apie gresiantį pavojų nereikėtų išsigąsti. Jeigu sapne nutinka kas nors gera, miegantysis turėtų tai priimti ir pasinaudoti, o velnio gundymus turėtų atmesti. Taigi senojų genties sapnų aiškinimai siejasi su miegančiojo emocine branda. Pavyzdžiui, mokymasis nugalėti baimę sapne gali padėti susidoroti su realia baime, o sapne patirti malonūs dalykai gali būti tikrų malonumų priežastis.

Sapnas esąs dvipusis procesas: mūsų kasdieniai potyriai galį veikti sapnus, o sapnai - kasdienius potyrius.

Bendri potyriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Australijos aborigenai turi tradiciją smulkiai atpasakoti savo sapnus. Kai kuriose gentyse manoma, kad jeigu sapnas nepatenkina žmogaus lūkesčių į gyvenimą kišasi tam tikros antgamtinės jėgos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Dr. Fiona Zucker ir Jonny Zucker. Sapnų aiškinimas. - Vilnius, 2003. -144p. - P.12 - 13. ISBN 9955-06-092-1