Pasaulinė vaiko teisių diena

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Straipsnis turėtų prasidėti aiškiu apibrėžimu.
Jei galite, apibrėžkite straipsnio dalyką, pagrindinę sąvoką.

Pasaulinė vaiko teisių diena - tai atminitna diena, kuri švenčiama lapkričio 20 d. Lietuva, kaip ir kitos Jungtinių Tautų valstybės narės, kad įsipareigoja vaikams užtikrinti lygias teises į priežiūrą, meilę, supratimą, maistą, mediciną, nemokamą mokslą ir apsaugą nuo smurto, nepaisant jų rasės, lyties, religijos, nacionalinės ar socialinės kilmės.

Lapkričio 20-oji yra siejama su 1959 m. priimta Jungtinių Tautų vaiko teisių deklaracija bei 1989 m. priimta Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencija ir būtent šią dieną mini daugelis Vakarų šalių (Airija, Graikija, Ispanija, Italija, Kroatija, Kipras, Nyderlandai, Prancūzija) ir Skandinavijos valstybės (Danija, Suomija, Švedija). Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija laikoma svarbiausiu vaiko teisių dokumentu, apimančiu visus vaiko gyvenimo aspektus, pilietines, politines, ekonomines, socialines ir kultūrines teises, kurias turi visi pasaulio vaikai.

Lietuvos Seimas Vaiko teisių konvenciją ratifikavo 1995 m., taip prisiimdamas įsipareigojimus įgyvendinti Vaiko teisių konvenciją.

2013 m. lapkričio 21 d. buvo priimtas Lietuvos Respublikos atmintinų dienų įstatymo Nr. VIII-397 1 straipsnio pakeitimo įstatymas, kuris siūlo išbraukti birželio 1-ąją dieną - Tarptautinę vaikų gynimo dieną ir įtraukti dvi naujas atmintinas dienas – Vaiko dieną (gegužės trečiasis penktadienis) ir Pasaulinę vaiko teisių dieną (lapkričio 20 d.), pakeitimai įsigaliojo nuo 2023 gruodžio 1 d.