Partnerystė taikos labui

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

  Europos NATO narės (1994)
  Dabartinės NATO narės, kurios anksčiau priklausė PTL

  Partnerystės taikos labui narės
  Valstybės, kurios siekia PTL narystės

Partnerystė taikos labui (PTL) (angl. Partnership for Peace) – NATO programa, apimanti Vidurio ir Rytų Europą.[1] Programą sudaro šešios bendradarbiavimo sritys, kuriomis siekiama užmegzti ryšius su partneriais per karinį bendradarbiavimą mokymų, pratybų, planavimo ir reagavimo į nelaimes, mokslo ir aplinkosaugos klausimais, profesijų, politikos planavimo ir santykių su vyriausybėmis srityse.[2]

Partnerystė taikos labui – svarbiausia NATO iniciatyva, pristatyta Šiaurės Atlanto viršūnių susitikime Briuselyje 1994 m. sausio mėn. Prisijungti prie Partnerystės taikos labui programos buvo pakviestos visos Europos valstybės, dalyvaujančios Šiaurės Atlanto bendradarbiavimo taryboje (NACC), taip pat buvo pakviestos valstybės, dalyvaujančios Europos saugumo ir bendradarbiavimo konferencijoje (dabar ESBO), kurios norėjo bendradarbiauti su NATO. Partnerystės taikos labui programos tikslas yra stiprinti stabilumą ir saugumą visoje Europoje. Kvietimą dalyvauti programoje priėmė 30 valstybių. Programa Partnerystė taikos labui nežadėjo šalims narystės NATO struktūrose, tačiau Lenkijos, Čekijos ir Vengrijos pavyzdys parodė, kad dalyvavimas šioje programoje gali palengvinti įstojimą į Aljansą.

Nuo 2000 m. ši programa buvo išplėsta. 2002 m. buvo sukurtas individualus bendradarbiavimo veiksmų planas (angl. Individual Partnership Action Plan). Jo dėka buvo sustiprintas bendradarbiavimas su šalimis, kurios nėra įsipareigojusios tapti NATO narėmis.[3] Taip pat programoje atsirado karinio mokslo sritis.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai ir literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • NATO samprata. Brussels : NATO Office of Information and Press, 2001. ISBN 9284501547.
  1. North Atlantic Treaty Organisation (December 3, 2009). „Partner countries“. Nuoroda tikrinta December 23, 2009.
  2. „Partnership for Peace programme“. NATO.
  3. GAO Report on NATO Enlargement: Albania and Croatia