Ties riba (TV serialas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Paribys)
Žanrasmokslinė fantastika
antgamtinė fantastika[1]
Kūrėjas (-ai)Jeffrey Jacob Abrams
Alex Kurtzman
Roberto Orci
VaidinaAnna Torv
Joshua Jackson
John Noble
Lance Reddick
Kirk Acevedo
Blair Brown
Jasika Nicole
Mark Valley
Kompozitorius (-iai)Jeffrey Jacob Abrams
Michael Giacchino
Kilmės šalis JAV
Sezonų skaičius5
Serijų skaičius100
Gamyba
Prodiuseris (-iai)Jeffrey Jacob Abrams
Bryan Burk
Alex Kurtzman
Roberto Orci
Alex Graves
Jeff Pinkner
Trukmė~50 min.
Transliacija
Originalus kanalasFOX
Originalus laikotarpis2008 m. rugsėjo 9 d. – 2013 m. sausio 18 d.
IMDb įrašas
TV.com įrašas

Ties riba (angl. Fringe) – amerikiečių mokslinės fantastikos televizijos serialas, pasakojantis apie vadinamojo kraštutinio mokslo reiškinius. Serialas rodytas 2008 m. rugsėjo 9 d. – 2013 m. sausio 18 d. laikotarpiu.

Sužinojusi apie neblogus reitingus (sezono programų tinklelyje „Ties riba“ su beveik dešimčia milijonų žiūrovų užėmė 35 vietą [2]), 2008 m. spalio 1 d. FOX televizija paskelbė kurianti pilną pirmąjį sezoną, kurį sudarys 22 serijos.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Seriale pasakojama apie specialiąją FTB agentę Oliviją Danham, mokslininką Valterį Bišopą ir jo sūnų Piterį, kurie stengiasi išsiaiškinti netikėtai visame pasaulyje pasirodžiusius ypatingus (anomalius) mokslo reiškinius[3] (tai telepatija, levitacija, nematomumas, reanimacija, nepaaiškinamos genų mutacijos ir kt.), kurie žiniasklaidoje pavadinami „Pavyzdžiu“ (naujagimis kūdikis per kelias valandas visiškai subręsta, pasensta ir miršta; autobuso keleiviai netikėtai įklimpsta į keistą medžiagą, panašią į sakus, iš kurių susidaręs gintaras). Olivija, Piteris ir Valteris stengiasi suprasti šių netikėtų reiškinių kilmę ir, svarbiausia, šaltinį. Paaiškėja, jog su vadinamuoju „Formatu“ susijusi milžiniška naujausių technologijų korporacija „Masinė Dinamika“, o paslaptingi tradiciniam mokslui nepaaiškinami reiškiniai – tik labai didelio gerai organizuotos struktūros plano dalis.

Skirtingai nei garsus serialas „Dingę“, „Ties riba“, pasak pagrindinio kūrėjo ir prodiuserio Dž. Dž. Abramso, ateinančių sezonu metu pasižymės kiek paprastesne pasakojimo struktūra, nestipriai susieta istorine linija ir, atsižvelgiant į tai, žymiai nesusieta epizodų peržiūra, kitaip sakant, žiūrovai, viduryje sezono praleidę kelis ar daugiau epizodų, nebus labai atskirti nuo siužetinio pasakojimo.[4]

Veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai pirmojo sezono veikėjai: (iš kairės) Filipas Broilis, Valteris Bišopas, Nina Šarp, Čarlis Francis, Olivija Danham, Džonas Skotas, Piteris Bišopas ir Astrida Fernsvort
  • Olivija Danham (Ana Torv) – FTB agentė, kartu su daktaru Valteriu Bišopu ir jo sūnumi Piteriu Bišopu, specialiu pavedimu paskirta ištirti greitai išplitusius nepaaiškinamus fenomenalius reiškinius.
  • Daktaras Valteris Bišopas (Džonas Noublas) – buvęs vyriausybės tyrėjas, kartu su partneriais aiškinęsis kraštutiniojo mokslo reiškinius. Po laboratorijoje įvykusio incidento, apkaltintas žmogžudyste ir uždarytas į psichiatrinę ligoninę.
  • Piteris Bišopas (Džošua Džeksonas) – Valterio Bišopo sūnus.
  • Filipas Broilis (Lensas Redikas) – JAV vidaus saugumo departamento agentas, vadovaujantis kraštutinio mokslo tyrimų padaliniui.
  • Čarlis Francis (Kirkas Acevedas) – Olivijos draugas Federaliniame tyrimų biure, vienas iš krašutinio mokslo padalinio prie VSD vadovų.
  • Nina Šarp (Bler Braun) – paslaptinga moteris, viena iš „Masinės Dinamikos“ savininkų.
  • Astrida Fernsvort (Džasika Nikol) – jauna FTB agentė, Olivijos asistentė (vėliau praktiškai visąlaik buvo daktaro Bišopo padėjėja).
  • Deividas Robertas Džounsas (Džaredas Haris) – galingas ir klastingas biochemikas, pabėgęs kalinys.
  • Mičelas Loebas (Šansas Kelis) – negailestingas ir žiaurus Džounso darbdavys, FTB paskirtas šnipas kraštutinio mokslo tyrinėjimų padalinyje.
  • Džonas Skotas (Markas Valėjus) – buvęs Olivijos partneris ir mylimasis, FTB išdavikas, „Formato“ agentas.
  • „Stebėtojas“ (Maiklas Kerveris) – paslaptingas ir kažkuo nežmogiškas veikėjas, matytas daugelyje vietų, kuriose pasirodė „Formato“ reiškiniai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Buchanan, Jason. „Fringe [TV Series] (2008)“. AllMovie. Rovi Corporation. Nuoroda tikrinta 2013-01-18.
  2. ABC Medianet. Season Program Rankings (Through 12/14) (anglų), 2008-12-16.
  3. Tie, kurie anksčiau nė nebuvo visiškai pripažinti tradicinio suvokimo mokslų ir vadinti daugeliu kitų vardų – pseudomokslais, siauresniąja prasme, – epistemologija, patologiniu mokslu ir daugybe kt., – atitinkamai pagal sričių („)tyrinėjimus(“). Serialo autoriai šiuos reiškinius priskiria kraštutinių mokslų visumai ir vadina kraštutiniu mokslu, tyrinėjančiu visas kitas neįprastas pažinimo sritis
  4. „Dingę“ per visą laikotarpį surinko koncentruotą žiūrovų auditoriją, kuri epizodiškai sekė serialo istoriją. „Ties riba“ tapo savotišku eksperimentu, iššūkiu, kai pasitelkiama vientisa pasakojimo plotmė, turinti pagrindinę mintį, bet prie kulminacijos ir atomazgos iš karto nevedanti. Nebūtina žiūrėti iš eilės tris ar keturis epizodus, kad sužinotum penktajame įvykusios mažos kulminacijos priežastis, todėl „Ties riba“ gali surinkti laisvą auditoriją, priklausomą nuo savo, bet ne serialo poreikių.“ SuicideGirls.com[neveikianti nuoroda]. J. J. Abrams on TV’s Fringe (anglų), 2008-09-05.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teminiai serialo tinklalapiai