Pagalbinių laivų ir katerių divizionas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Karo laivų flotilės Pagalbinių laivų ir katerių divizionas (anksčiau - Katerių grandis, Uosto katerių grupė) - Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų padalinys, esantis Karo laivų flotilės sudėtyje.

Pagalbinių laivų ir katerių diviziono paskirtis – patruliuoti Lietuvos Respublikos teritoriniuose jūros vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje, vykdyti gelbėjimo ir taršos likvidavimo darbus, taip pat kontroliuoti uosto akvatoriją, prižiūrėti ir saugoti Karo laivų flotilės uostą, vykdyti laivų šaudymo pratybų jūroje aprūpinimo, laivų buksyravimo ir kitas specialiąsias užduotis.

Uosto katerių grupė sukurta 1992 m., kai iš Lietuvos hidrometeorologijos centro buvo perduotas kateris „Vilnelė“, kuriam vėliau buvo suteiktas borto numeris H21. 2000 m. gruodžio mėn. iš Švedijos karo laivyno buvo gautas uosto vilkikas „Atlas“, kuriam buvo priskirtas borto numeris H22. 2005 m. iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų buvo perimtas trečiasis uosto kateris, kuriam suteiktas borto numeris H23, tarnybą baigęs 2013 m.

2009 m. vasario mėn. Karinėms jūrų pajėgoms iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos perėmus paieškos ir gelbėjimo laivą „Šakiai“ ir jį įtraukus į uosto katerių grupę, buvo įkurtas Pagalbinių laivų ir katerių divizionas. Šį divizioną sudaro PGL „Šakiai“ ir du kateriai – H21 ir H22.[1][2]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]