Pagalba:Trumpas vadovas/Redagavimas

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pagalbos turinysPagalba:Turinys
Pagalbos turinys
Pagalbos turinys
Sveiki   Principai   Redagavimas   Formatavimas   Struktūra   Naujas straipsnis   Aptarimas   Pabaiga!    
Paspauskite mygtuką „Redaguoti“.
Paspauskite mygtuką „Redaguoti“.

Virš kiekvieno Vikipedija straipsnio yra mygtukai „Keisti“ ir „Keisti vikitekstą“. Jis skirtas straipsnio turinio keitimui, klaidų taisymui ar turinio papildymui.

Paspaudus Keisti galėsite redaguoti puslapį ir iškart matyti kaip jis atrodys kitiems skaitytojams. Baigę būtinai paspauskite "Išsaugoti pakeitimus..." ir įrašykite trumpą komentarą ką keitėte.

Vikipediją galima redaguoti ir keičiant "vikitekstą". "Vikitekstas" tai paprastas, "plikas" tekstas, kuriame tam tikromis žymomis nurodomi teksto formatavimo atributai, pvz., paryškinimas, kursyvas, paragrafo stilius ir pan. Paspaudus Keisti vikitekstą jums atsidarys redagavimo langas, kuriame jūs matysite straipsnio turinį, tekstą, formatavimo kodą, šablonus. Neišsigąskite! Viki sintaksė kiek skiriasi nuo jums gal būt įprasto tekstinio redaktoriaus. Tolimesniuose skyriuose mes pasistengsime paaiškinti kaip teisingai formatuoti tekstą.

Pabandykite...

Smėlio dėžės puslapis skirtas jūsų eksperimentams. Paspaudę „Keisti vikitekstą“ jūs pamatysite Smėlio dėžės straipsnio kodą. Nebijokite nieko sugadinti, šis straipsnis sukurtas jūsų bandymams ir gal būt klaidoms, kurių išvengsite redaguodami tikro straipsnio turinį. Atlikę keitimus pasauskite Išsaugoti mygtuką.

Peržiūra prieš išsaugant

Atlikite keletą keitimų Smėlio dėžėje, bet vietoj Išsaugoti paspauskite Kaip atrodys. Ši funkcija leidžia jums pamatyti puslapį, dar prieš išsaugant pakeitimus į Vikipediją. Visi daro klaidų, mygtukas Kaip atrodys leis jums pastebėti netinkamus pakeitimus ir pasitaisyti. Įsitikinę, kad visi pakeitimai yra būtent tokie, kokių jūs ir norite, nepamirškite paspausti Išsaugoti. Jūs išsaugojote puslapį ir tik tada pastebėjote įsivėlusią klaidą? Nepanikuokite, jūs bet kada galite iš naujo paspausti mygtuką „Keisti“.

Pakeitimų komentaras

Po redagavimo langu jūs pamatysite komentaro laukelį. Jame galite pakomentuoti savo atliktų keitimų esmę. Tai nėra privaloma, bet naudinga kitiems Vikipedijos naudotojams.

Specialūs simboliai

Redagavimo puslapio apačioje jūs pamatysite visą eilę specialių simbolių, kitų kalbų raidės, dažniausiai naudojamus šablonus. Paspaudus ant tokio simbolio jis bus įterptas į redagavimo lange esantį tekstą.

Straipsnių autoriai

Vikipedijos straipsniuose autoriai nėra minimi pačiame straipsnyje. Vis dėlto jūs galite pamatyti kuris naudotojas sukūrė ar taisė straipsnį. Visų Viki straipsnių viršuje yra nuoroda Istorija. Istorijos puslapyje jūs matysite, kas ir kada sukūrė ar prisidėjo prie straipsnio redagavimo.

Toliau: Formatavimas

Šaltiniai