Niulakita

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Koordinatės: 10°45′ p. pl. 179°30′ r. ilg. / 10.750°š. pl. 179.500°r. ilg. / 10.750; 179.500

Palydovinė Niulakitos nuotrauka

Niulakita – koralinė sala Ramiajame vandenyne, pačiuose Tuvalu salyno pietuose. Užima 0,4 km² plotą. Tai mažiausia ir mažiausiai gyventojų turinti Tuvalu sala. Sala ovali, apsupta rifo. Centre yra kelios pelkynės. Niulakitoje yra aukščiausia Tuvalu vieta – 4,6 m.

Salos pietvakariuose yra kaimas, kuriame 2002 m. gyveno 35 žmonės. Priešingai nei kitos Tuvalu salos, Niulakita atskiro administracinio vieneto nesudaro ir yra Niutao žinioje.

Niulakitą atrado nuo kurso nuklydę keliautojai iš Nui salos. Tada ten augo tik balandūnės ir ratiklės. 1595 m. salą išvydo Alvaro de Mendaña ekspedicija ir ją pavadino „Vienišąja“ (La Solitaria). XIX a. sala buvo žinoma kaip Rocky, Independence Island, Sophia. XIX a. pab. į salą pretenzijas pareiškė Vaitupu vyresnieji, norėję ten auginti kokosus, ir vokiečių prekybos kompanija J. C. Godeffroy und Sohn. Vėliau salą išpirko JAV pilietis H. J. Moors, kurio pavedimu ten palmes augino Vaitupu gyventojai. Niulakita apgyvendinta 1949 m., kai britai čia perkėlė grupę žmonių iš tankiai apgyvendintos Niutao. 1983 m. JAV atsisakė pretenzijų į salą ir ji tapo oficialia Tuvalu dalimi.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]