Nike SB

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Prekinis ženklas Nike SB

Nike SB - Nike prekės ženklas, skirtas riedlenčių sporte naudojamiems drabužiams, avalynei ir įrangai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1980-aisiais riedlenčių gamybos kompanijos pradėjo dygti viena po kitos, bet riedlenčių sportas vis dar turėjo palyginti mažą bendruomenę; nepakankamai, kad domintų pagrindinius batų gamintojus, kurie tuo metu daugiausiai gamino sportbačius krepšiniui. Tai davė mažesnėms kompanijoms galimybę įsitvirtinti riedlenčių sporto rinkoje. Airwalk sukūrė didelį batą, kuris buvo su didžiuliu pripūstu liežuviu, storu padu ir keletu zomšo detalių bato viršuje.

Nors Nike niekada oficialiai neįėjo į riedlenčių rinką 1980-aisiais, daugelis jos batų (ypač specifiniai, skirti krepšiniui) įgijo susidomėjimą riedlentininkų bendruomenėje dėl to, kad riedlentininkų batai ir krepšinio batai turi daug panašumų: ilgalaikis kulkšnies palaikymas ir patogumas buvo pranašumas, kuris pritraukė riedlentininkus, tačiau šie batai nebuvo perkami dėl 'underground’inės' riedlenčių kultūros tuo laiku. Daug riedlentininkų tuo metu atmetė Nike dar ir todėl, kad manė, kad šis prekės ženklas per daug komercinis.

1990-aisiais metais riedlenčių sportas pasiekė tikrą populiarumo viršūnę, todėl jam buvo skiriama daug dėmesio ir riedlentininkų batai buvo nuolat gerinami. Labiausiai domėtąsi naujosiomis batų technologijomis ir jas kūrė kompanija „DC“. Ji pridėjo stipresnius audinius, multitankumo kaučiuką, gelio kišenes, plastmasines kilpeles batų raišteliams ir kt. Airforce batai tapo populiarūs riedlentininkų batų rinkoje. 1990-ųjų viduryje riedlentininkų batai tapo mados kryptimi. Jų vystymuisi darė įtaką taip pat smarkiai populiarėjanti masinė kultūra. Nike pradėjo bandyti įeiti į riedlenčių sporto rinką, pakartotinai išleisdama kai kuriuos batų modelius riedlentininkams.

Prieštaravimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo Nike SB prekės ženklo atsiradimo kilo daug prieštaravimų dėl avalynės su šiuo prekės ženklu gamybos prioritetų ir motyvų. Daugelis manė, kad Nike nedaro jokios įtakos riedlenčių, snieglenčių bei banglenčių sporto šakoms ir tik siekia pasipelnyti iš jų.[reikalingas šaltinis]

Ženklo kūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nike kompanija samdė atstovus, pardavinėjančius technologiją, kad skatintų jos sportinės linijos drabužių pardavimą. Nike SB prekės ženklo kūryba buvo pradėta kartu su stipria riedlentininkų komanda: Paul Rodriguez, Chet Childress, Daniel Shimizu, Clark Hassler, Ieties Kalnas, Danny Supa, Lewis Marnell, Wieger Van Wageningen, Todd Jordan, Dan Murphy, Brian Anderson, Gino Iannucci, Reese Forbes, Stefan Janoski, Omar Salazar, Blake Taylor ir Aaron Oztrozinski.

Nike SB prekės ženklas tapo žinomas ir dėl to, kad avalynės su šiuo ženklu kiekis buvo ribotas: tokie batai yra žinomi pavadinimais Dunk Low Supreme, What The Dunk, Pigeon Dunk, ir Tiffany Dunk.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]