Neteisėtai padaryti

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
Neteisėtai padaryti
KilmėLietuva
Žanraidainuojantys mimai
Kūrinių kalboslietuvių
Aktyvumo metai2012 – dabar
Svetainėwww.neteisetaipadaryti.lt
Nariai
Rokas Petrauskas, Šarūnas Gedvilas, Henrikas Piktuižis, Faustas Venckus
Buvę nariai
Rasa Vaštakaitė, Mantė Gužėnaitė

Neteisėtai padaryti dainuojančių mimų muzikos grupė iš Vilniaus, susikūrusi 2012 m., tačiau pirmąjį gimtadienį atšventusi tik 2014 m. vasarą[1]. Grupės nariai teigia atstovaujantys mimų roko žanrui.

„Neteisėtai padaryti“ grupės branduolį sudaro Aukštas Plonas ir Mažas Storas – profesionalūs pantomimos aktoriai Rokas Petrauskas ir Šarūnas Gedvilas. Pradėję kaip duetas, 2013 m. grupės „Neteisėtai padaryti“ savo gretas papildė bosistu Henriku Piktuižiu ir būgnininke Rasa Vaštakaite.

2013 – 2014 metų laikotarpiu grupė itin aktyviai koncertavo ir sugrojo beveik 50 koncertų[2].

Pavadinimas ir logotipas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grupės pavadinimas kilo iš minties, kad mimai negali kalbėti, tačiau šie mimai ne tik prakalbo, bet ir pradėjo dainuoti – užsiima tuo, kas mimams neleistina[3].

Grupės logotipas – stilizuota besijuokanti burna ir grupės pavadinimas „Neteisėtai padaryti“. Logotipo autorius yra Marius Kneipferavičius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Susikūrimas ir pokyčiai sudėtyje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iki grupės susikūrimo aktorius Rokas Petrauskas ir Šarūnas Gedvilas kartu studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o vėliau prisijungė prie aktorių ansamblio DEGAM[4]. 2012 m. susikūrė duetas „Neteisėtai padaryti“. Apie metus kūrę ir koncertavę dviese, 2013 m. liepą prie dueto pakvietė prisijungti bosistą Henriką Piktuižį ir būgnininkę Rasą Vaštakaitę. 2014 m. gegužės mėnesį būgnininkę Rasą Vaštakaitę pakeitė Mantė Gužėnaitė. 2015 m. būgnininkė Mantė Gužėnaitė išvyko studijuoti į Olandiją, tad ją pakeitė Faustas Venckus.

Koncertai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naujas grupės etapas prasidėjo prisijungus ritminei grupei – bosistui ir būgnininkei. „Neteisėtai padaryti“ pradėjo aktyviai koncertuoti ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tačiau ir mažesniuose miesteliuose. Išskirtinis pasirodymų bruožas – mimai ant scenos visada pasirodo tik su grimu ir kostiumais. Rokas Petraukas įkūnija Mažo Storo, į pasaulį kritiškai žvelgiančio mimo personažą, o Šarūnas Gedvilas – Aukšto Plono, nuostabiausio Dievo kūrinio personažą. Kiekvienas pasirodymas yra tarsi mažas spektaklis, nes tarpai tarp dainų užpildomi įvairiais su atliekamais kūriniais susijusiais etiudais.

Svarbiausi įvykiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2013 m. liepos 5 d. įvyko pirmasis naujos sudėties „Neteisėtai padaryti“ koncertas.
  • 2014 m. kovo 6 d. grupė surengė savo koncertą, kurį tiesiogiai transliavo LNK Go[5].
  • 2014 m. balandžio 24 d. pristatytas debiutinis albumas „Skandalas“[6].
  • Buvo nominuoti 2015 M.A.M.A apdovanojimuose.
  • 2016 m. liepos 22 d. grupė pristatė antrąjį albumą „Galėjo būt kitaip“.
  • 2017 m. - 2020 m. grupė sustabdė veiklą.
  • 2020 m. liepos 29 d. Neteisėtai padaryti grįžo į sceną su kūriniu „Tu Pati“.

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Neteisėtai padaryti“ 2014 m. balandį pristatė debiutinį albumą „Skandalas“[7]. „Pasirinkome tokį pavadinimą dėl to, kad iš tiesų esame skandalistai, trokštantys dėmesio ir pripažinimo. Mokame profesionaliai žiopčioti ir net pataikyti į fonogramos taktą, nors visada grojame gyvai“, – albumo idėją pristato patys mimai[8]. Visų dainų ir žodžių autoriai yra R. Petrauskas ir Š. Gedvilas. Albumą sudaro 12 kūrinių. Albumo įrašus prodiusavo Germanas Skoris.

2016 m. liepos mėn. pristatytas antrasis albumas „Galėjo būt kitaip“[1]. Albumą prodiusavo grupės būgnininkas Faustas Venckus. Taip pat prie įrašų prisidėjo Germanas Skoris ir Donatas Juršėnas-Donciavas. Albumą sudaro 14 kūrinių.

2021 m. Visiškai atnaujinusi savo įvaizdį ir skambesį, grupė išleido savo trečiąjį albumą "Comeback", kuriame dainas atliko ir bosistas Henrikas Piktuižis. Albumą prodiusavo Faustas Venckus. Jį sudaro 13 dainų ir viena dainos "Love Song III - Live 2020" versija, kurioje ironiškai ošia ir kartu dainuoja netikra minia žiūrovų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]