Ranebas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Nebra)
Ranebo stela Niujorko Metropoliteno meno muziejuje

Ranebas (Nebra, Nebrė) – antrasis antrosios Egipto dinastijo faraonas. Pasak Manetono, valdė 39 metus. Šiuolaikiniu manymu, valdė tarp 10 ir 19 metų. Apie Ranebą yra mažai žinoma, nes šis gyveno Egipto imperijos susidarymo laikotarpiu. Manoma, kad Ranebas buvo Hotepsekhemvio sūnus. Ranebo vardas reiškia „Ra yra valdovas“, o Nebros − „Saulės valdovas“. Gimimo vardas Kakau. Valdė apie 2850–2750 m. pr. m. e. laikotarpyje.

Faraono vardai
G5
N5
V30
Raneb/Nebra (ra-nb/nb-ra)
„Saulės šeimininkas“
nswt&bity
S12
F35
Nebu-Nefer (nbw-nfr)
„Gražus auksas“
<
D28D52
D52
D52
>
Kakau (kA-kAw)
Manetonas Kaiechos

Apie valdymą žinoma iš įvairių šaltinių, tuo tarpu ir iš milžiniško kapo Sakaroje, kuris, laikoma, priklausė Hotepsechemviui, bet neatmetama, kad jame galėjo palaidotas ir Ranebas. Nebra minimas Memfitės steloje, kuri dabartiniu metu yra Metropoliteno muziejuje.

Manetonas pasakoja, kad Ranebas įvedė švento ožio Mendes garbinimą. Valdymo laikotarpiu ypatingas dėmesys buvo skiriamas saulės dievo garbinimui, kuris turėjo svarbią įtaką tolesnei Egipto istorijai.

Ranebo (ar, tiksliau, Nebros) antspaudų rasta spėjamame Hotepsechemvio kape Sakaroje, kas gali nurodyti, kad jis prižiūrėjo pirmtako palaidojimą. Kad Nebra pakeitė soste Hotepsechemvį rodo vaza iš Džoserio piramidės, kurioje faraonų vardai užrašyti vienas paskui kitą, ir kita vaza iš Mikerino piramidės, kurioje Hotepsechemvio vardas nutrintas ir virš jo užrašytas Nebros. Vaza su nutrintu Nebros vardu ir užrašytu Ninetdžero, rasta Peribseno kape Abydose, rodo, kad Ninetdžeras buvo Nebros įpėdinis. Garsiausias artefaktas, susijęs su Nebra, yra jo laidojimo rožinio granito stela. Nebra buvo palaidotas Sakaroje, bet jo kapo vieta nežinoma. Nebros vardas rastas iškaltas uoloje Vakarų dykumoje netoli senovės prekybinio kelio, kas gali nurodyti suorganizuotą prekybinę ekspediciją į vakarus jo laikais.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]