Namaste

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Stilizuotas namaste gestas

Namaste (skr. नमस्ते = IAST: namaste) – tradicinis hinduistinis pasveikinimas, paplitęs ne tik Indijoje, bet ir Pietryčių Azijoje bei tarp indų diasporos. Pasveikinimas palydimas tam tikro gesto (mudros): krūtinės lygyje delnai pilnai suglaudžiami pirštus nukreipiant į viršų bei lengvai linktelint į priekį. Šis gestas galimas atlikti į netariant paties žodžio „namaste“. Dabartinėje hindi kalboje dažniau sakoma ne „namaste“, bet „namaskār“. Kitose indų kalbose galimi kitokie pasveikinimai (tamil. வணக்கம்  = vanakkam, telug. దండము  = dandamu, kan. ආයුබෝවන්  = āyubōvan ir pan.).

Namaste pobūdžio pasveikinimas yra formalus, skiriamas sutinkant svečius, labai gerbiamus asmenis. Taip pat taikomas atsisveikinant, dėkojant. Namaste atliekamas ir garbinant dievybes (vykdant pūdžą) – tikintysis taip pasveikina dievybės mūrtį.

Pats žodis kilęs iš junginio namas („nusilenkimas, pagarbinimas, pasveikinimas“) ir te („tau“). Tiek žodis namas, tiek junginys namaste sutinkamas jau seniausiuose indų religiniuose tekstuose („Rigvedoje“, „Atharvevedoje“, brahmanose), vėliau naudojamas epuose, apsčiai sutinkamas maldose (stotrose). Namaste pozoje kartais vaizduojamos dievybės šventyklų bareljefuose arba skulptūrose. Kai kurios Indo slėnio civilizacijos terakotinės skulptūrėlės taip pat interpretuojamos, kaip vaizduojančios namaste pozą.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. [1] Archyvuota kopija 2014-02-23 iš Wayback Machine projekto.