Naisių vasara

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Žanrasdrama
Režisierius (-iai)Raimundas Banionis
Saulius Balandis
VaidinaSigitas Jakubauskas
Antanas Venckus
Juozas Bindokas
Rimantė Krilavičiūtė
Nijolė Mironščikaitė
Rimantas Bagdzevičius
Kompozitorius (-iai)Laurynas Baškys

Jonas Chockevičius

Aras Žvirblys
Kilmės šalis Lietuva
Sezonų skaičius7
Serijų skaičius626
Gamyba
Prodiuseris (-iai)Rolandas Skaisgirys
Trukmė30 minučių (neįskaitant reklamos)
Transliacija
Originalus kanalasTV3, LRT (serijų premjeros) TV8 (kartojimai)
Originalus laikotarpis2010 m. sausio 3 d. - 2016 m. gruodis

Naisių vasara – 2010 m. sausį per TV3 pradėtas rodyti lietuviškas serialas-melodrama, sukurta prodiuserių kompanijoje „Videometra“. Seriale pasakojama apie šių dienų kaimo žmonių gyvenimą, kupiną meilės, skausmo, nusivylimo ir džiaugsmo akimirkų.

2010 metų Sidabrinė gervės kino apdovanojimuose serialas laimėjo kategorijoje „Geriausias televizijos filmas“.

2012 - 2013 m. ,,Naisių vasara'' buvo kartota per TV8 televiziją.

Nuo 2014 m. sausio iki 2015 m. pavasario serialas buvo rodytas per LRT televiziją, 2016 m. serialas grįžo į TV3 su nauju pavadinimu ,,Naisių vasara. Sugrįžimas''.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Baigusi mokslus medicinos universitete Elena sugrįžta vasaroti į gimtąjį kaimą. Tačiau tai nėra paprastas sugrįžimas. Gimtinėje ji nebuvo jau šešerius metus – per visą studijų laikotarpį. Elenos tėvas – žinomas apylinkės žolininkas, aiškiaregis ir netradicinis gydytojas. Jis nori, kad jo pėdomis sektų Elena, tačiau nepanašu, kad dukra tam nusiteikusi. Tą dieną, kai Elena vėl iš naujo atranda savo tėvą, jaunas ūkininkas Pijus savajam ištaria paskutinio atsisveikinimo žodžius. Baisioje nelaimėje žuvusio bendrovės pirmininko Algimanto gedi ne tik jis, jo sužadėtinė Auksė su šeima, bet ir visas kaimas. Pijui, svajojusiam apie savo ūkį, ant pečių užgula didžiulė atsakomybė – perimti tėvo darbus bendrovėje. Netrukus paaiškėja nelaimės aplinkybės ir naujų netikėtų įvykių sūkurys Pijų, visą kaimo bendruomenę įsuka į nenuspėjamų nuotykių ir svaigios meilės vasarą.

Nuo tos akimirkos, kai po kraupaus sužeidimo Žiniuonio duktė Elena atsigavo ligoninėje, prabėgo metai. Beveik visą tą laiką Elena praleido ligoninėje prikaustyta prie lovos. Jos mylimasis Pijus ją lankė kiekvieną dieną. Besveikstančios Elenos laukė dar vienas smūgis. Jos tėvas, Žiniuonis, staiga apako. Jis pats dėl to, panašu, per daug nepergyveno. Kalbėjo, kad tokia buvo kaina už Elenos gyvastį. Ji nesutiko su aukštesnių jėgų priimtu nuosprendžiu ir prisiekė sau, kad nenurims tol, kol jos tėvas vėl matys.

Vaidas išvažiavo su taikos korpuso misija į Afriką. Jis tikėjosi, kad padėjęs svetimam jis geriau jausis prieš artimiausią žmogų pasaulyje – savo mamą... Jo brolis Giedrius, vos netapęs žmogžudžiu, atgailavo areštinėje, kol vieną dieną Pijus su Elena jo pasigailėjo ir atsiėmė kaltinimus. Sulaukęs tokios malonės Giedrius viešai atsižadėjo visų savo juodų darbelių. Tačiau netrukus kaime atsirado įtariančių, kad jis tiesiog tapo gudresnis, atsargesnis ir tuo pačiu dar pavojingesnis... Atrodo, nuotykiai baigėsi, ir visi toliau gyvens įprastą gyvenimą. Tačiau netrukus kaime kai kas nutiks. Keistas įvykis sukrės ramų Naisių gyvenimą. Į laisvę ištrūkęs piktadarys sieks keršto, o naujų priešų vardai ilgai liks neatskleisti. Ir tuo viskas nesibaigs. Tuo viskas tik prasidės...

Iš Naisių po Lietuvą pasklinda aštuoni laiškai, kuriuose prašoma laimės. Deja, tik vienas iš jų galės išgelbėti pakliuvusį į nelaimę Vaidą. Žiniuonis ir Genutė leisis į nuotykių pilną kelionę po gražiausius Lietuvos kampelius. Nuo Nidos kopų iki Kernavės piliakalnių, nuo Baltijos jūros iki tankių Aukštaitijos nacionalinio parko girių Žiniuonis ir Genutė ieškos to, kuris padėtų išgelbėti Vaidą nuo ilgų metų kalėjime. Tuo metu jaunavedžiai Pijus ir Elena bandys atrasti kelią į laimingą gyvenimą. Tačiau atrodo, kad likimas, iki šiol uoliai saugojęs jų meilę, šįkart nusisuko...

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Projektai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Naisių vasaros“ projektų mecenatas ir sumanytojas – verslininkas, ūkininkas, LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Su Naisiais susijęs ne vien tik televizijos serialas, bet ir nekomercinis Naisių vasaros teatras. Dešimties jaunų žmonių trupė važinėja po Lietuvą ir nemokamai rodo spektaklius. Su jo aktoriais dirba buvusi Šiaulių dramos teatro režisierė Regina Steponavičiūtė. Trečiasis projektas - Naisių vasaros festivalis, skirtas visai šeimai. Naujausias „Naisių vasaros“ projektas – pirmasis Lietuvoje pasakų motyvais paremtas serialas vaikams. Jo sukūrimas suplanuotas 2012 metais.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]