Be1 Nacionalinė futbolo akademija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Nacionalinė futbolo akademija)
Futbolo maniežas
Dirbtinės žolės aikštė

Be1 Nacionalinė Futbolo Akademija – futbolo akademija, įsikūrusi Kaune nuo 2006 metų. Akademijoje ugdomi jaunieji futbolininkai bei ruošiama Lietuvos nacionalinės rinktinės pamaina, taip pat keliama trenerių, teisėjų ir kito personalo kvalifikacija. Į akademiją surenkami talentingiausi žaidėjai iš visos Lietuvos ir skirstomi į grupes pagal meistriškumą ir amžių. Jauniesiems futbolininkams sudaromas specialus mokymosi ir treniruočių tvarkaraštis, visi žaidėjai gyvena kartu, nuolat vykdomi žaidėjų pasirengimo testavimai.[1][2] Akademija naudojosi šalia esančiu Kauno futbolo maniežu, kuris šiuo metu vadinasi LFF Kauno treniruočių centras.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nacionalinės futbolo akademijos (arba Jaunimo techninio tobulinimo centro) projektas prasidėjo 1999 metų pabaigoje. Per dešimtmetį buvo įrengtas modernus futbolo centras su maniežu, techninio aprūpinimo centru, treniruočių aikštėmis ir stadionu, sutvarkyta aplinka. Nacionalinėje futbolo akademijoje gyvena ir mokosi daugiau kaip 40 jaunųjų futbolininkų iš visos šalies, kurie sudaro jaunimo futbolo rinktinių pagrindą ir ateityje papildys nacionalinės rinktinės sudėtį. Akademijos aikštynuose treniruojasi mėgėjų ir profesionalų futbolo komandos, įvairaus amžiaus vaikai, vyksta įvairūs sporto bei masiniai renginiai, rengiami seminarai bei mokymai.[3] NFA buvo išlaikoma iš LFF biudžeto.

2019 m., atsižvelgiant į kritiką dėl prastų rezultatų, nepakankamų investicijų ir aukštų treniruočių kainų, LFF restruktūrizavo NFA. FK NFA buvo išformuota. Taip pat reorganizuota UAB "Futbolo stadionas" veikla. Veikla buvo perleista „Be1SC“ sporto klubui (VšĮ „Kauno futbolo akademija“), kuriai vadovauja Andrius Markevičius. Pačią NFA bazę LFF pasiliko savo nuosavybėje. Akademija pakeitė pavadinimą į „Be1 Nacionalinė Futbolo Akademija“. LFF apibūdina „Be1SC“ kompaniją ir akademiją kaip strateginę partnerę, ir savo vizijoje turi po tokį partnerį kiekviename Lietuvos regione.[4][5]

2020 gruodžio 14 dieną Be1 NFA pranešė, kad pateikė prašymą klubo komandai Be1 NFA dalyvauti 2021 m. LFF I lygoje. Klubo vadovai motyvavo sprendimą kad jau yra futbolininkų karta, kuri išaugo jaunimo futbolą ir daug žaidėjų yra pasiruošę žaisti vyrų futbolo lygmenyje.[6] FK NFA komanda jau turėjo I lygos licenciją ir žaidė joje 2018 m., tačiau sezono pabaigoje buvo išformuota.

Komandos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2021 metų duomenimis, BE1 NFA turi šių amžiaus grupių futbolo komandas:

  • U19
  • U17
  • U16
  • U14
  • U13
  • U11
  • U10
  • U9

Akademijos auklėtiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

ir daugelis kitų

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Nacionalinė futbolo akademija Archyvuota kopija 2014-12-10 iš Wayback Machine projekto.
  2. http://www.uefa.com/memberassociations/association=ltu/news/newsid=1476021.html
  3. Istorija Archyvuota kopija 2014-12-10 iš Wayback Machine projekto.
  4. https://kauno.diena.lt/naujienos/sportas/futbolas/futbolo-reformu-traukinys-igauna-pagreiti-918607
  5. Jocius, Linas (2019-05-27). „Patyčių objektu virtusią futbolo kalvę keičia nuo Lietuvos trenerių nusigręžiantis naujadaras“. delfi.lt. Delfi. Nuoroda tikrinta 2024-03-21.
  6. https://be1.lt/futbolo-akademija/2020/12/14/futbolo-akademijos-siekis-lff-pirma-lyga/