NHK

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Nippon Hōsō Kyōkai
Originalus pavadinimas日本放送協会
FormaValstybės įmonė
Įkurta1924 m. lapkričio 29 d.
Centrinė būstinėŠibuja, Tokijas, Japonija
Aptarnaujama teritorijaJaponija
Svarbiausi darbuotojaiTerunobu Maeda
(prezidentas)
Satoru Masagaki
(vykdantysis viceprezidentas)
PaslaugosRadijo, antžeminės televizijos ir palydovinės televizijos transliacijos
Savininkas (-ai)Japonijos vyriausybė
Tinklalapiswww.nhk.or.jp

NHK (jap. 日本放送協会 = Nippon Hōsō Kyōkai; angl. Japan Broadcasting Corporation) – Japonijos visuomeninis transliuotojas.[1] NHK yra statutinė korporacija, finansuojama iš žiūrovų mokamų televizijos licencijos mokesčių.[1][2]

NHK valdo dvi antžeminės televizijos paslaugas teikiančias įmones: NHK bendroji televizija ir NHK mokomoji televizija, tris palydovinės televizijos paslaugas teikiančias įmones: NHK BS-1, NHK BS-2 ir NHK Hi-Vision, bei tris radijo tinklus: NHK Radio 1, NHK Radio 2 ir NHK FM.

Taip pat NHK transliuoja dvi programas skirtas užsieniui: NHK World TV (anglų k.) ir NHK World Premium (anglų ir japonų k.). Kai kurias jų siūlomas programas galima žiūrėti ir internete (tiesioginė transliacija). Taip pat NHK World TV siūlo ir Japonijos kultūros pažinimo, japonų kalbos bei kulinarijos programas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

NHK pirmtakė Tokijo transliavimo stotis (東京放送局) įsteigta 1924 m., tuomet jai vadovavo Gotō Shinpei. Tokijo transliavimo stotis, kartu su atskiromis organizacijomis Osakoje ir Nagojoje, 1925 m. pradėjo transliuoti radijo laidas.[1] 1926 m. rugpjūčio 26 d. kompanijos susijungė į vieną ir pasivadino NHK.[3] NHK buvo sukurta Didžiosios Britanijos nacionalinės televizijos BBC pagrindu. Visą susijungimą ir perorganizavimą globojo Japonijos komunikacijų ministerija. 1931 m. inicijuotas antrasis radijo tinklas (FM), o 1937 m. – trečiasis. 1953 m. pradėtos televizijos transliacijos.[1]

Palydovinė televizija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įspėjimas analoginės televizijos žiūrovams, transliuotas išjungus analoginę televiziją Japonijoje.

1984 m. NHK pradėjo palydovinės televizijos transliacijas kanalu NHK BSS 1, o vėliau, 1985 m., ir NHK BSS 2.[4] Abu kanalus reguliariai transliuoti pradėta nuo 1989 m. Nutraukus BSS 2 transliacijas ir jį pakeitus kanalu NHK BS Premium, 2011 m. balandžio mėn. kanalo NHK BS 1 programa taip pat buvo restruktūrizuota. Abu kanalai transliuoja HD raiška.

2000 m. NHK pradėjo skaitmeninės televizijos transliacijas kanalu BS Digital. 2011 m. skaitmeninės televizijos aprėptis, iki tol siekusi tik tris didžiuosius šalies miestus, paplito visos Japonijos teritorijoje, kai šalyje buvo išjungta analoginė televizija(išskyrus trijose prefektūrose – Ivatė, Mijagis ir Fukušima, kurias nusiaubė 2011 m. Tohoku žemės drebėjimas ir cunamis. Jose analoginė televizija išjungta 2012 m. kovo 31 d.).

Transliacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žinios[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

NHK transliuoja žinias: おはよう日本 ('Labas rytas, Japonija'), ニュース7 ('Septintos valandos vakaro žinias'), 渋谷5('Penktos valandos žinias'), News Watch 9 ('Devintos valandos žinias') ir anglišką NHK Newsline (NHK World TV).

Pranešimai apie ekstremalias situacijas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

NHK yra pagrindinė pranešimų apie ekstremalias situacijas transliuotoja, jos aptarnaujama teritorija siekia visą Japoniją. Transliuotajas perspėja apie žemės drebėjimus, cunamius, audras. Perspėjimai apie žemės drebėjimus transliuojami japonų, anglų, kinų (mandarinų), korėjiečių bei portugalų kalbomis. Pvz., 2011 m. Tohoku žemės drebėjimo ir cunamio metu perspėjimai transliuoti būtent šiomis kalbomis.[5]

Logotipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Nippon Hōsō Kyōkai“. Visuotinė lietuvių enciklopedija, elektroninis papildymas. – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2017–2022
  2. NHK: Profile
  3. „NHK Corporate Information: History“. nhk.or.jp. Nuoroda tikrinta 2014-07-24.
  4. „NHK.or.jp“. Suarchyvuotas originalas 2012-09-25.
  5. „Japan earthquake & Tsunami warning systems - 11 Mar 2011 on TV (part2of2)“. YouTube. Suarchyvuotas originalas 4 August 2011-08-04. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |archivedate= (pagalba)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]