Need for Speed (serija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio NFS)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Need for Speed logotipas

Need for Speed (NFS) – kompiuterinių lenktynių žaidimų serija, kuriama firmos „Electronic Arts“. Žaidimai leidžiami (išleisti) šioms platformoms: 3DO, Android, Arcade, DOS, Game Boy Advance, iOS, Kindle Fire, Mac OS X, Microsoft Windows, Mobile, MS-DOS, Nintendo 3DS, Nintendo DS, Nintendo GameCube, OS X, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Sega Saturn, Wii, Wii U, Windows Mobile, Windows Phone, Xbox, Xbox 360, Xbox One, Zeebo. Žaidimų serijoje žaidėjas gali valdyti įvairius realybėje egzistuojančius automobilius įvairiose lenktynių trasose, plentuose ar miestų gatvėse. Kai kuriose serijos dalyse žaidėjui tenka sprukti nuo policijos.

Žaidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įvairiose žaidimo dalyse kito prioritetai, automobiliai ir trasos, bet vienas svarbiausių prioritetų – tapti lenktynių nugalėtoju – išliko visose dalyse. Pirmosios dalys buvo lenktynės su tuo metu aukšto lygio grafika.

Need for Speed (1994)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed.

Pati pirmoji „Need for Speed“ serijos dalis, išleista 1994 m. konsolei 3DO, o vėliau asmeniniams kompiuteriams (DOS), Playstation ir Sega Saturn. Žaidimo tikslas laimėti visas lenktynes ir turnyrus. Laimėjus lenktynes žaidėjas gauna prizinius taškus arba naują automobilį. Žaidimo valdymas yra sunkus, nes bandyta žaidėjui suteikti vairavimo realumo pojūtį. „The Need for Speed“ žaidime galima nusistatyti priešininkų vairavimo lygį, kuo aukštesnis lygis, tuo sunkiau laimėti lenktynes. Žaidimas buvo populiarus, kai buvo išleistas, tačiau ir dabar yra žaidžiamas „Need for Speed“ žaidimų serijos mėgėjų.

Need for Speed II (1997)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed II.

Need for Speed II – antroji „Need for Speed“ dalis. Lenktynės vyksta įvairiose pasaulio vietose, atokiose trasose – nuo ovalinės žiedinės trasos iki vingiuoto kalnų serpantino. Lenktyniaujama supercar klasės automobiliais.

Need for Speed III: Hot Pursuit (1998)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed III: Hot Pursuit.

Need for Speed III: Hot Pursuit pakito žaidimo tikslas, prie anksčiau buvusių įvairių rūšių lenktynių prisidėjo bėgimas nuo policijos persekiojimo. Šioje dalyje galima buvo pabuvoti ne tik persekiojamojo, bet ir policininko vietoje. Taip pat tai pirmasis NFS žaidimas, kuriame viename kompiuteryje gali žaisti du žaidėjai vienu metu. t. y. lenktyniauti vienas prieš kitą.

Need for Speed: High Stakes (1999)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed: High Stakes.

Need for Speed: High Stakes dalis pasižymėjo karjeros režimu bei dvikovomis „high stakes“ kur užstatomas automobilis, laimėjusysis pasiima pralošusiojo automobilį, kurio iki tol nebuvo, išliko policijos persekiojimas.

Need for Speed: Porsche Unleashed (2000)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed: Porsche Unleashed.

Need for Speed: Porsche Unleashed dalis buvo skirta vien tik Porsche automobiliams (kituose buvo įvairių markių automobiliai). Ši dalis taip pat pasižymėjo tuo, kad yra labai tikroviška ir bene tikroviškiausia iš visų NFS serijos dalių. Atsirado žalos mechanizmas (sugadinimas paveikia važiavimą), karjeros režimas, kuris atspindėjo Porsche automobilių istoriją..

Need for Speed: Hot Pursuit 2 (2002)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed: Hot Pursuit 2.

Tačiau Need for Speed: Hot Pursuit 2 atsisakė ankstesnės dalies pakeitimų, sugrįžo prie tradicinio NFS veiksmo, o ne tikroviškumo. Buvo atsisakyta žalos mechanizmo, vėl buvo galima rinktis iš įvairių markių automobilių. Sugrąžintas policininkų persekiojimas, kuris tapo pagrindiniu žaidimo aspektu.

Need for Speed: Underground (2003)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed: Underground.

Need for Speed: Underground pirmojoje dalyje, pasirodžiusioje tuoj po „Greiti ir įsiutę“ filmo sėkmes, pirma kartą lenktynės vyksta naktį (anksčiau didžioji dalis lenktynių vykdavo dieną, nors kai kur buvo dienos, nakties režimai). Šioje dalyje siūloma įsijausti į pagrindinio vairuotojo personažą. Ypatinga dalies naujovę, kuri labai padidino dalies populiarumą tapo automobilio modifikavimas. Ši dalis pasižymėjo naujų režimų gausa, tačiau nebuvo policininkų persekiojimo.

Need for Speed: Underground 2 (2004)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed: Underground 2.

Need for Speed: Underground 2 buvo komerciškai sėkmingas pirmosios dalies tęsinys, tačiau joje palyginus su Need for Speed: Underground smarkių pakeitimų nebuvo atlikta. Buvo pagerinta grafika, prisidėjo laisvo po miestą važiavimo režimas.

Need for Speed: Most Wanted (2005)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed: Most Wanted.

Need for Speed: Most Wanted NFS serijos dalis, kurioje tenka lenktyniauti ne naktį kaip ankstesnėse dviejose dalyse, o dieną. Joje išsaugoti pagrindiniai Underground aspektai be kita ko buvo pridėtas policininkų persekiojimas.

Need For Speed: Carbon (2006)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed: Carbon.

Need For Speed: Carbon įdiegta Autosculpt sistema, leidžianti žaidėjui susikurti savitą ir išskirtinį automobilį, nepriklausomai modifikuojant automobilio dalis. Karjeros režime reikia užiminėti teritorijas laimint lenktynes. Taip pat prisidėjo naujosios Canyon Race, kuriose reikės kuo greičiau aplenkti kvartalo teritorijos bosą tam tikru atstumu ir išlaikyti persvarą tam tikrą laiko dalį. Bene išskirtinė naujovė tai savotiškos komandinės lenktynės, galima lenktyniauti su pagalbininku varžybose prieš priešininkų komandą. Ir skirtingai nuo praeitos dalies didžiausias varžybose dalyvaujančių mašinų skaičius buvo padidintas iki 12. Žaidimas pasižymi išskirtine grafika, muzikiniu takeliu ir realiomis aplinkomis.

Need For Speed: Pro Street (2007)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed: ProStreet.

Need For Speed: Pro Street taip pat įdiegta Autosculpt sistema, čia žaidėjai važinėja jau uždarose trasose, vyksta legalios lenktynės, lenktynių dienos. Žaidimo tikslas laimėti visas varžybas kiekvienoje kategorijoje ir įveikti tos lenktynių kategorijos karalių, ir taip tapti „Street King“ (Gatvių karaliumi). Jūs žaidžiate jau nebe kaip anonimas, tačiau kaip Ryan Cooper.

Need For Speed: Undercover (2008)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed: Undercover.

Čia veiksmas vėl vyksta gatvėse, šviesiu paros metu, žaidime vaidina tikri aktoriai, pavyzdžiui, mergina iš filmo „Misija neįmanoma 3“.

Need For Speed: Shift (2009)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed: Shift.

Žaidimas, kuriame vėl grįšime prie „Pro Street“ istorijos. Žaidime atsiranda galimybė vaizdą žiūrėti iš salono (kabinos, automobilio vidaus), bus ir vidaus tuning’as. Pirmą kartą NFS istorijoje lenktyniaudami rinksime taškus ir kelsimės savo lygi, nuo kurio ir atrakinsime naujas trasas, automobilius ir visą kitą. Žaidimas pasirodė 2009 metų Rugsėjo 15 dieną.

Need for Speed: Nitro (2009)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed: Nitro.

2009 m. išleista „Need for Speed“ dalis, skirta specialiai „Wii“ ir „Nintendo DS“. Seniau buvo išleista ir Facebook socialiniam tinklui skirta versija žaisti kartu su draugais. Žaidime vyrauja įprasta arkadinė žaidimo mechanika, taikoma paprastų fanų auditorijai.

Need For Speed: World (2010)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Need for Speed: World.

2010 m. išleistas nemokamas žaidimas iš Electronic Arts Play 4 Free serijos, kuriame galima pirkti žaidimo daiktus už realius pinigus. 2015 m. kūrėjų sprendimu buvo uždaryti žaidimo serveriai, paskyrų kūrimas tapo nebeprieinamas.

Need For Speed: Hot Pursuit (2010)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2010 metais pasirodęs žaidimas. Viskas sugrįš prie policijos persekiojimo.