Mano vardas Khanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio My Name is Khan)
Mano vardas Khanas

PavadinimasMy Name Is Khan
Kilmės šalis Indija
JAV
RežisieriusKaran Johar
Prodiuseris (-iai)Karan Johar
Shibani Bathija
Scenaristas (-ai)Shibani Bathija
KompozitoriusShankar-Ehsaan-Loy
VaidinaShah Rukh Khan
Kajol
Jimmy Shergill
Metai2010
Žanrasdrama
Trukmė161 min.
Kalbahindi, anglų
Platintojas20th Century Fox
Fox Searchlight Pictures
Biudžetas6,2 mln. JAV $
Pajamos32 mln. JAV $
IMDb įrašas

Mano vardas Khanas (angl. My Name Is Khan) – 2010 m. IndijosJAV draminis filmas, režisuotas Karano Džoharo. Jame vaidino tokios indų kino žvaigždės kaip Kadžol ir Šahrukhas Khanas. Tai pats pelningiausias filmas už Indijos ribų. Jis susilaukė didelio atgarsio tiek dėl žymiosios aktorių poros vaidybos, tiek dėl savo prieštaringos temos. Filme pasakojama apie musulmonų padėtį JAV po rugsėjo 11-osios.

Įdomu tai, kad pristatymo kelionėje po JAV aktorius Šahrukhas Khanas buvo tardomas oro uoste taip, kaip ir jo vaizduojamas veikėjas filme.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Pagrindinis filmo veikėjas – Aspergerio sindromą turintis Rizvanas Khanas. Mirus motinai jis išvažiuoja į San Fransiską, kur įsikūręs jo brolis Zakiras. Zakiras Rizvaną įdarbina kosmetikos gaminių platintoju, o šis dirbdamas susipažįsta su kirpėja Mandira, kuri gyvena su sūnumi Samiru iš pirmosios santuokos. Neilgai trukus Rizvanas ir Mandira susituokia, nepaisydami nepalankaus Zakiro požiūrio į šią sąjungą.

Šeimos gyvenimas klostosi sėkmingai, kol neįvyksta rugsėjo 11-osios įvykiai. Kadangi Rizvano ir jo šeimos narių pavardė Khan, jais, kaip ir kitais JAV gyvenančiais musulmonais, imama nepasitikėti. Ypač žeminamas Samiras - nuo jo nusisuka draugas Rizas, mat pastarojo tėvas žūsta Afganistane. Mokykloje Rizas ir Samiras susimuša, tuo pasinaudoję keli vaikinai įsivelia į konfliktą ir mirtinai sužaloja Samirą.

Šio įvyko sukrėsta Mandira apkaltina Rizvaną, kad nelaimė įvyko dėl jo pavardės bei sarkastiškai liepia Rizvanui nueiti pas JAV prezidentą ir pasakyti, jog Khanas nėra teroristas. Rizvanas šiuos žodžius priima tiesiogiai ir iškeliauja ieškoti prezidento. Tačiau susitikti akis į akį nesiseka. Per vieną iš prezidento vizitų Rizvanas prasibrovęs pro minią sušunka „Mano vardas Khanas ir aš ne teroristas“, tačiau jis suimamas ir pradedamas tardyti kaip teroristas. Šią istoriją paviešina du žurnalistai, užfiksavę Rizvano pareiškimą. Khano įkalinimas duoda akstiną JAV musulmonų judėjimui. Jis išleidžiamas, papasakoja apie tai, jog girdėjo, kaip mečetėje kurstomas terorizmas, ir išvyksta gelbėti uragano nusiaubto juodaodžių kaimelio. Ten jį suranda įduoto musulmono šalininkas ir jį sužaloja. Khanas pasveiksta ir, vedamas Mandiros bei daugybės gerbėjų, susitinka su naujai išrinktu šalies prezidentu.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Filmfare apdovanojimas: geriausias režisierius – Karan Johar
  • Filmfare apdovanojimas: geriausias aktorius – Shahrukh Khan
  • Filmfare apdovanojimas: geriausia aktorė – Kajol

Muzika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompozitorius – Shankar-Ehsaan-Loy.

  1. Sajda – Rahat Fateh Ali Khan, Shankar Mahadevan, Richa Sharma
  2. Noor-E-Khuda – Adnan Sami, Shankar Mahadevan, Shreya Ghoshal
  3. Tere Naina – Shafqat Amanat Ali
  4. Allah Hi Rahem – Rashid Khan
  5. Khan Theme – Strings
  6. Rang De – Shankar Mahadevan, Suraj Jagan