Motinystės institutas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Motinystės institutasLietuvos motinos ir vaiko konsultacijų įstaiga, veikusi 18091812 m. Vilniuje. Veikė prie Vilniaus labdarystės draugijos.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įsteigtas Jozefo Franko, įsteigusio Vilniaus medicinos draugiją, iniciatyva. Teikė medicininę ir materialinę pagalbą neturtingoms moterims, gimdyvėms ir naujagimiams. Tai vienas pirmųjų Europoje bandymų organizuoti motinos ir vaiko konsultacijų tipo įstaigą. Instituto pagalba galėjo naudotis susituokusios moterys, pristačiusios dvasininko išduotus neturto ir gero elgesio pažymėjimus.

Gimdyvėms buvo teikiama kvalifikuota akušerinė, kartais – ir gydytojo nemokama pagalba, jos buvo aprūpinamos kuru ir maistu. Naujagimiui buvo duodamas kraitelis, prireikus samdoma žindyvė. Mirus motinai institutas globodavo našlaitį. Motinystės instituto lėšas sudarė turtingųjų aukos, todėl globojamų skurstančių motinų buvo nedaug: per savo veiklos laikotarpį institutas sušelpė apie 400 gimdyvių ir jų kūdikių. Įsiveržus į Vilnių Napoleono armijai, instituto veikla nutrūko.[1]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

R. Jankauskas, V. Jurkuvėnas, Š. Genienė. Higienos institutui 200 metų, Vilnius, 2008.

  • Vilniaus medicinos istorijos almanachas, Vilnius, 1997 m.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Motinystės institutas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XV (Mezas-Nagurskiai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2009. 524 psl.