Morača

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Morača
Moračos kanjonas
Moračos kanjonas
Ilgis 99,5 km
Baseino plotas 3200 km²
Ištakos Dinarų kalnai
Žiotys Skadaro ežeras
Šalys Juodkalnijos vėliava Juodkalnija

Morača (serb. Морача, Morača) – upė rytų Juodkalnijoje.

Prasideda šiaurinėje 2226 m aukščio kalno Kapa Moračka pusėje prie Lievištos Kolašino savivaldybėje, maždaug 1650 m aukštyje. Teka 99,5 km[1] daugiausia į pietus. Šiauriau Podgoricos, netoli antikinio miesto Dioklėjos griuvėsių į Moračą įteka Zeta. Nuo čia Morača patenka į Zetos lygumą, kuri yra vienintelė kiek didesnė Juodkalnijos lyguma. Įteka į Skadaro ežerą vakarinėje jo pusėje prie Vranjinos. Morača yra didžiausia į Skadaro ežerą įtekanti upė.

Sąlyginai Moračos upę galima dalinti į dvi dalis – sraunią kalnų upę aukštupyje ir lėtai Zetos lyguma tekančią upę žemupyje. Šiaurinėje dalyje iki Podgoricos Morača upės tėkmė stipri, pati upė siaura ir gana sekli. Vidurinėje dalyje, maždaug 30 km teka per Platijės tarpeklį sudarydama Moračos kanjoną, kuris giliausioje vietoje siekia 1000 m.[2] Palei Moračos kanjoną eina svarbiausias Juodkalnijos Belgrado – Baro geležinkelis ir pagrindinis kelias nuo Juodkalnijos pakrantės per Podgoricą link Juodkalnijos šiaurės ir Serbijos.[3] Kelyje daug serpantinų ir tunelių, šiuo metu statoma nauja paraleliai senajam keliui einanti autostrada.

Didžiausi intakai: Cijevna (kairysis; įteka į pietryčius nuo Podgoricos), Zeta (dešinysis)[3].

Upė naudojama hidroenergijos reikmėms. Kadangi upė siaura ir negili (didžiausias gylis siekia 5 m), laivyba ja nevyksta. Prie Moračos yra 1252 m. pastatytas Moračos vienuolynas bei įsikūrusi šalies sostinė Podgorica.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Crna Gora u brojkama. Juodkalnijos Respublikos statistikos biuras, Podgorica, 2006 (P. 5)
  2. Каньон реки Морача Archyvuota kopija 2020-10-20 iš Wayback Machine projekto., waytomonte.com
  3. 3,0 3,1 „Juodkalnijos statistikos metraštis, 2017“ (PDF). Nuoroda tikrinta 2018-08-17.