Saidė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Moluvenė)
Saidė
Saidė netoli žiočių
Saidė netoli žiočių
Ilgis 5,0[1] km
Baseino plotas 116,2 km²
Ištakos Didžiulis
Žiotys Neris
Šalys Lietuva
Vikiteka Saidė

Saidė (arba Malevankos upelis, Moluvenė, Vosylytė) – upelis Lietuvoje, Trakų rajone; Neries kairysis intakas. Išteka iš Vosiliukų malūno tvenkinio šiaurės rytinio galo, kuris yra maitinamas vandeniu Didžiulio ir Kulpio ežerų. Teka į šiaurės vakarus pelkėtu slėniu per Panerių mišką. Įteka į Nerį 134,2 km nuo jos žiočių, ties Saidžiais.

Nors upė trumpa, bet turi didelį baseiną, kuriam priklauso visas Trakų ežerynas (Skaistis, Baltis, Galvė, Totoriškių ežeras, Luka ir kt.). Žemupyje yra 8,2 ha Vosyliukų malūno tvenkinys[2]. Saidės žemupys įeina į Neries regioninį parką. Netoli upelio žiočių stūkso Stirnių piliakalnis, pakrantėje guli Saidės akmuo. Santakos su Nerimi prieigose įkurtas Saidės hidrografinis draustinis.

Šalia Saidės piliakalnio 2015 metais pastatytas paminklas Lietuvos gamtininkui Ričardui Kazlauskui, kuris intensyviai tyrinėjo Saidės upės apylinkes.

Pavadinimo kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Upėvardis Saidė žinomas tik iš raštų, jo kilmė neaiški. Gali būti, kad kilo nuo Saidžių kaimo, kurio vardas yra asmenvardinės kilmės (nuo Saidys). Tačiau gali būti kilęs ir iš liet. saida, saidis („viksva“) arba finougrizmas (plg. est. sõit, sõidu „kelionė, trasa, žygis“).[3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]