Medžimurjės apskritis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Medžimurjės apskritis
kroat. Međimurska županija
Valstybė Kroatijos vėliava Kroatija
Administracinis centras Čakovecas
Gubernatorius Matija Posavec
Gyventojų (2011 m.) 114 414
Plotas 730 km²
Tankumas (2011 m.) 157 žm./km²
Teritorijos kodas 040
Tinklalapis medjimurska-zupanija.hr
Vikiteka Medžimurjės apskritisVikiteka

Medžimurjės apskritis (kroat. Međimurska županija) – trikampio formos apskritis šiaurės Kroatijoje. Apskrities teritorija beveik atitinka istorinį bei geografinį Medžimurjės regioną. Tai mažiausia pagal plotą šalies apskritis, bet nepaisant to, gausiausiai apgyvendinta (neskaitant Zagrebo miesto). Didžiausias miestas bei administracinis centras – Čakovecas, nutolęs nuo šalies sostinės 90 km atstumu.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Medžimurjės apskritis šiaurės vakaruose ribojasi su Slovėnija, rytuose su Vengrija, pietryčiuose su Koprivnica–Križevcais bei pietvakariuose su Varaždinu.

Apskrities šiaurės vakaruose stūkso Alpių papėdės šlaitai, pietryčiuose ji apima mažą dalį Panonijos lygumos. Apskrities lygumos naudojamos dirbamiesiems laukams. Yra dvi hidroelektrinės.

Apskritis yra tarp dvejų upių: Muros ir Dravos. Mura teka šiaurėje, išilgai pasienio su Slovėnija, Prekmurjės regionu bei rytuose ribojasi su Vengrijos Zalos mede. Dravos upė teka palei pietinį apskrities pasienį su Varaždino ir Koprivnicos–Križevcų apskritimis.

Medžimurjės apskritis, apimanti 729,5 km² teritoriją, skirstoma į 3 miestus, 7 kaimus ir 22 savivaldybes. Apskrities miestai: Čakovecas, Prelogas, Mursko Središčė.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]