Matavimų skalė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Matavimų skalių palyginimas

Matavimų skalė (angl. measurement scale) – tai požymių reikšmių matavimo būdas. Yra išskiriamos šios matavimų skalės:[1][2]

  • nominalioji matavimų skalė (angl. nominal measurement scale) – tai požymio reikšmių matavimo būdas, kuriuo tiriamieji objektai ar individai, atsižvelgiant į nagrinėjamo požymio kategorijas, skirstomi į grupes. Grupės numeruojamos laisvai, o jų numeriai turi ne skaičių, bet tam tikrų grupių (vardų) prasmę. Šia skale užrašoma žmogaus lytis, šeiminė padėtis, profesija, tautybė, diagnozė ir kiti požymiai.
    • dichotominė matavimų skalė (angl. dichotomous measurement scale) – taikant šią skalę, požymių reikšmės yra priskiriamos prie vienos iš dviejų galimų kategorijų. Pavyzdžiui, gyvas arba miręs, rūko – nerūko ir kt.
  • ranginė matavimų skalė (angl. ordinal measurement scale) – tai požymio reikšmių matavimo būdas, kuriuo skirtingai nei nominaliosios matavimų skalės, tiriamieji objektai ar individai gali būti sudėlioti matuojamo požymio didėjimo arba mažėjimo tvarka. Vartojant šią skalę galima teigti, kad vieno objekto požymio reikšmė didesnė, lygi ar mažesnė už kito objekto, nors neįmanoma nustatyti, kiek ji didesnė ar mažesnė. Idealioje ranginėje skalėje sutampančių verčių neturėtų būti. Praktikoje sutampančių rangų būna. Tokiais atvejais naudojant ranginius metodus neretai tenka naudoti specialias pataisas. Gerokai grubesnis šios skalės variantas – balinė matavimo skalė (pvz., žinių įvertinimas balais, ligos stadija, dangos korozinis pažeistumas ir pan.). Joje sutampančių verčių būna daug.
  • intervalinė matavimų skalė (angl. interval measurement scale) – tai požymių reikšmių matavimas būdas, taikomas kiekybiniam dviejų požymių reikšmių skirtumui nustatyti. Šios skalės absoliutusis nulis nežinomas, bet nulinė reikšmė gali būti nustatoma bendru mokslininkų susitarimu. Tipinis šios skalės vartojimo pavyzdys – temperatūros matavimas vartojant Celsijaus ar Farenheito temperatūros skalę.
  • santykių matavimų skalė (angl. ratio measurement scale) – tai požymio reikšmių matavimo būdas, kuriuo nulinė požymio reikšmė yra nustatoma ne susitarimu (kaip kad yra intervalo matavimų skalės), o yra absoliuti, susijusi su reiškinių esme. Santykių skale matuojamas žmogaus amžius, ūgis, kūno svoris, kraujospūdis, cholesterolio kiekis kraujyje ir kt.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kirch, Wilhelm, red. (2008). „Level of Measurement“. Encyclopedia of Public Health. 2. Springer. pp. 851–852. doi:10.1007/978-1-4020-5614-7_1971. ISBN 978-1-4020-5613-0.
  2. Stevens, S. S. (7 June 1946). „On the Theory of Scales of Measurement“. Science. 103 (2684): 677–680. Bibcode:1946Sci...103..677S. doi:10.1126/science.103.2684.677. PMID 17750512. S2CID 4667599.