Marijona Janulaitytė-Dalangauskienė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Marijona Dalangauskienė-Janulaitytė)

Marijona Janulaitytė-Dalangauskienė (g. 1942 m. vasario 12 d. Sangrūdoje, Punsko valsčius) – Lietuvos kultūros darbuotoja ir chorvedė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis muzikos mokytojas buvo tėvas vargonininkas Juozas Janulaitis. Baigusi Lukšių (Šakių rajonas) vidurinę mokyklą, 19591962 m. choro dirigavimo mokėsi Vilniaus kultūros-švietimo technikume (dėst. P. Sližys ir N. Jautakienė). 19801985 m. neakivaizdiniu būdu choro dirigavimą (dėst. Zita Kariniauskienė) ir kultūros renginių režisierės bei organizatorės meną studijavo Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetuose.

Nuo 1962 m. kurį laiką muziką ir dainavimą dėstė Kėdainių 2-ojoje vidurinėje mokykloje, vėliau mokytojavo Šėtos vidurinėje ir Tiskūnų (Kėdainių raj.) aštuonmetėje mokykloje. Kaip chorvedė pasireiškė su suaugusiųjų chorais. 19691992 m. vadovavo Kėdainių elektros aparatūros gamyklos mišriajam chorui, kurį parengė 1970 m., 1975 m., 1980 m. ir 1985 m. respublikinėms dainų šventėms, 1990 m. Lietuvos tautinei dainų šventei, su choru nemažai koncertavo, pirmųjų ir kitų prizinių vietų pelnė įvairiuose konkursuose.

1986 m. suorganizavo tuometinės Kėdainių milicijos vyrų chorą, kurį parengė 1987 m. milicijos darbuotojų-meno mėgėjų festivaliui Trakuose, 1990 m. Lietuvos tautinei dainų šventei Vilniuje ir 1994 m. I Pasaulio lietuvių dainų šventei Kaune ir Vilniuje. Policijos vyrų choras surengė daug koncertų savo rajone ir kitur, pirmųjų vietų pelnė festivalių konkursuose. Taip pat chorvedė vadovavo įvairiems vokaliniams ansambliams, kurie irgi yra pelnę prizinių vietų. 1998 m. II Pasaulio lietuvių dainų šventei Vilniuje chorvedė parengė Kėdainių policijos komisariato mišrųjį chorą.

M. Dalangauskienė yra rajoninių ir zoninių dainų švenčių dirigentė, 1989 m. apdovanota Kultūros žymūno ženklu.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]