Malio Afrikos partija už solidarumą ir teisingumą

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Malio Afrikos partija už solidarumą ir teisingumą (ADEMA – PASJ, pranc.: Alliance pour la Démocratie au Mali / Parti Africain pour la solidarité et la Justice) – Malio kairioji demokratinio socializmo partija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įkurta 1991 m. gegužės 25 d. Bamako kultūros centre, reorganizavus Nacionalinį demokratinį liaudies frontą (FDNA) ir Aljansą už demokratiją Malyje (A.DE.MA). Ji sujungė visas atviras ir pogrindines patriotines Malio jėgas, siekiančias demokratinės ir pliuralistinės visuomenės, socialinio teisingumo ir harmoningo šalies vystymosi.

Faktiškai partija gimė 1968 m. lapkričio 19 d., kai grupė karininkų nuvertė Malio nepriklausomybės tėvą prezidentą Modibą Keitą, o tuometinė Malio darbininkų partija pakvietė dirbančiuosius ir intelektualus plėtoti mokslą ir kultūrą. Ją 1979 m. palaikė Malio demokratinės revoliucijos partija, pakvietusi visas demokratines jėgas vienytis prieš kariškių režimą. Šios jėgos 1968 m. sausio 20 d. Tiarojėje (Senegalas) ir įkūrė Demokratinį frontą, o vėliau ir partiją.

Judėjimas pritraukė didelę dalį Malio gyventojų, todėl jau 1992 m. buvo paskelbti visuotiniai rinkimai, kuriuose nugalėjo ADEMA. 1997 ir 1999 m. rinkimuose partija gavo daugumą prezidento, parlamento ir savivaldybių rinkimuose. 2002 m. 160 vietų parlamento rinkimuose laimėjo 45 vietas, dar 6 parlamento nariai prie ADEMA/PASJ frakcijos prisijungė po rinkimų. Tačiau rinkimus laimėjo populistinė partija Viltis – 2002.

1992–2002 šalies prezidentas buvo Alfa Omaras Konarė. 1997 m. – 2000 m. Ministru pirmininku buvo skiriamas Ibrahimas Bubakaras Keita, 20002002 m. – Mandė Sidibė.

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Veikia moterų (pirmininkė Kulibabi Alima Traore) ir jaunimo (Generalinis sekretorius 2000 m. Alasanas Dramas) organizacijos. Suvažiavimas renka pirmininką, Vykdomąjį komitetą ir Centrinę disciplinos komisiją.

Socialistų Internacionalo konsultacinė narė nuo 1996 m. rugsėjo 9 d., tikroji narė nuo 1999 m. lapkričio 8 d.

Žymiausi vadovai: Abdramanas Baba Toure, Alfa Umaras Konake, Mohamedas Laminas Traore.

Pirmininkai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]