Lucijus Emilijus Paulas Makedonikas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
„Emilijaus Paulo triumfas“ (1789). Karlas Vernė

Lucijus Emilijus Paulas Makedonikas (lot. Lucius Aemilius Paullus Macedonicus; 229160 m. pr. m. e.) – žymus romėnų karvedys ir valstybės veikėjas.

Lucijaus Emilijaus Paulo sūnus.

Karo tribūnas. 193 m. pr. m. e. išrinktas kuruliniu edilu, 191 m. pr. m. e. – pretoriumi. 191–189 m. pr. m. e. Ispanijoje kariavo su luzitanais. 182 m. pr. m. e. pirmą kartą išrinktas konsulu kartu su Gnėjumi Bebijumi Tamfilu, antrąkart – 168 m. pr. m. e. senato pavedimu užbaigti karą su makedonais. Paulas nugalėjo didesnę makedonų armiją Pidnos mūšyje ir paėmė į nelaisvę jų vadą, paskutinį Antigonidų dinastijos, valdžiusios Makedoniją nuo Aleksandro Didžiojo mirties, karalių Persėjų. Norėdamas galutinai prijungti Makedoniją prie Romos, įsakė išžudyti 500 žymiausių romėnų priešininkų, daugelį kitų ištrėmė į Italiją ir konfiskavo jų turtą. Pakeliui į Romą apiplėšė Epyro miestus ir išsivedė į vergiją 150 tūkst. gyventojų. Grįžęs atšventė vieną įspūdingiausių triumfų Romos istorijoje. Senato nutarimu gavo Makedoniko prievardį. 164 m. išrinktas cenzoriumi.

Buvo vedęs du kartus. Iš pirmosios santuokos su konsulo Gajaus Papirijaus Mazono dukra Papirija turėjo keturis vaikus. Dukros Emilija Paula Prima ištekėjo už Marko Porcijaus Katono sūnaus, Emilija Paula Sekunda – už filosofo Kvinto Elijaus Tuberono. Biologinis Publijaus Kornelijaus Scipiono Emiliano Afrikiečio Jaunesniojo ir Kvinto Fabijaus Maksimo Emiliano, Fabijaus Maksimo Kunktatoriaus įvaikio, tėvas. Du sūnūs iš antrosios santuokos mirė nesulaukę brandaus amžiaus.

Plutarcho „Paralelinėse biografijose“ Paulas lyginamas su Timoleonu.

  Romos konsulas  
Anksčiau valdė:
Kvintas Fabijus Labeonas
Markas Klaudijus Marcelas
Lucijus Emilijus Paulas Makedonikas (182 m. pr. m. e.)
kartu su Gnėjumi Bebijumi Tamfilu
Vėliau valdė:
Publijus Kornelijus Ketegas
Markas Bebijus Tamfilas
Straipsnių serijos apie Senovės Romą dalis


  Romos konsulas  
Anksčiau valdė:
Kvintas Marcijus Filipas
Gnėjus Servilijus Cepionas
Lucijus Emilijus Paulas Makedonikas (168 m. pr. m. e.)
kartu su Gajumi Licinijumi Krasu
Vėliau valdė:
Kvintas Elijus Petas
Markas Junijus Penas
Straipsnių serijos apie Senovės Romą dalis