Luštica

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Krašičių miestelis šiauriniame Lušticos pusiasalio krante

Luštica – pusiasalis pietinėje Adrijos jūros dalyje, ties įėjimu į Kotoro įlanką. Pusiasalis atskiria Tivato įlanką nuo Adrijos jūros.

Pusiasalio plotas yra 47 km², o ilgis – 13 km. Aukščiausias pusiasalio taškas yra – Obosniko viršūnė (582 m). Pusiasalio kranto ilgis yra 35 km, t. y., jis sudaro 12% viso Juodkalnijos kranto. Lusticos teritorija priklauso dviem opštinoms – Herceg Novio ir Tivato.

Pusiasalyje yra 20 bažnyčių – 18 jų yra stačiatikių, 2 – katalikų. Pusiasalį užima valdos ūkininkų, kurie iš savo žaliavos gamina sūrį, vytintą kumpį pršutą, vyna ir rakiją.

Gamta[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lušticoje gyvena šernai, šakalai, didžiosios miegapelės, lakštingalos ir apuokėliai. Auga alyvmedžių giraitės, nors dalis jų yra sulaukėjusios ir apleistos.

Kariniai statiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pusiasalis tiko Kotoro įlankos gynybai įrengti. Įlankoje buvo du kariniai uostai – Tivato uostas, kuriame bazavosi Jugoslavijos karinis laivynas, ir Kotoro uostas, kuriame bazavosi Austrijos-Vengrijos laivynas. Pusiasalyje yra austrų kariuomenės įtvirtinimų (visi nenaudojami) Rosėje, Mamuloje ir Arzoje, Juodkalnijos kariuomenės – Rosėje (nebenaudojami), Krašičiuose ir Obosnike.
Stačiose Herceg Novio įlankos ir Kumboro sąsiaurio krantų uolose iškirstos dvi povandeninių laivų slėptuvės (jau nebenaudojamos).