Lois Lowry

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lois Lowry
Lois Lowry 2014 m.
Gimė 1937 m. kovo 20 d. (87 metai)
Honolulu, Havajai, JAV
Tautybė amerikietė
Veikla vaikų ir paauglių rašytoja
Alma mater Pietų Meino universitetas
Žinomas (-a) už 1989 m. „Suskaičiuotos žvaigždės
1993 m. „Siuntėjas

Lois Lowry (g. 1937 m. kovo 20 d. Honolulu, Havajuose, JAV) – vaikų ir paauglių rašytoja. Parašė daugiau nei 30 kūrinių, iš jų žymiausi – „Suskaičiuotos žvaigždės“ (angl. Number the Stars, 1989 m.) ir „Siuntėjas“ (angl. The Giver, 1993 m.).

Lois Lowry pelnė ne vieną prestižinį apdovanojimą, o 2000 m. buvo nominuota Hanso Kristiano Anderseno medaliui.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Būsimoji rašytoja gimė 1937 m. Jos tėvas buvo karo gydytojas, todėl šeimai dažnai teko keisti gyvenamąją vietą: apsistota Havajuose, Niujorke, Pensilvanijos valstijoje, Tokijuje ir kt. Rašytoja teigia, jog vaikystėje buvo gana uždara, gyveno fantazijų pasaulyje.

Būdama devyniolikos metų ištekėjo, susilaukė keturių vaikų. Su savo vyru, karinių jūrų pajėgų pareigūnu, taip pat daug keliavo. Baigė Pietų Meino universitetą. 1977 m. išsiskyrė ir apsigyveno kalnuose. Tais pačiais metais buvo išleista pirmoji Lois Lowry knyga „Vasara mirti“ (angl. Summer to Die).

Kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rašytoja nevengia sudėtingų, aštrių temų. Pavyzdžiui, knygoje „Suskaičiuotos žvaigždės“ pasakojama apie holokaustą, o „Siuntėjuje“ – apie tobulai sutvarkytą ateities visuomenę, kurioje nebėra skausmo, tyrų jausmų, visi žmonės – suvienodinti.

Lois Lowry yra sukūrusi tris knygų serijas: apie mergaitę Anastaziją Krupnik (9 dalys), jos brolį Semą (3 dalys) ir apie Teitų šeimą (3 dalys). Rašytoja atsižvelgia į skaitytojų pastabas ir pageidavimus. Pavyzdžiui, antrosios knygų serijos herojus Semas Krupnikas iš pradžių egzistavo tik knygose apie savo sesutę Anastaziją, tačiau skaitytojams jis taip patiko, kad rašytoja sukūrė jam skirtą seriją.

Lietuviškai išleistos dvi rašytojos knygos: „Siuntėjas“ (vert. Viltaras Alksnėnas, 2003 m.) ir „Suskaičiuotos žvaigždės“ (vert. Sigitas Parulskis, 2015 m.).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]