Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija (LBAA) – didžiausia ne pelno siekianti visuomeninė nevyriausybinė profesinė organizacija Lietuvoje, vienijanti buhalterius, auditorius, ekspertus, finansininkus, mokslininkus ir kitus žmones, užsiimančius veikla, susijusia su buhalterine apskaita, finansine analize ir kontrole.

LBAA narių skaičius (2020 m.) – 472.

Reikalavimai nariams:

1.    Tikrieji nariai – tai asmenys, kurie yra išlaikę LBAA Buhalterio profesionalo egzaminus, nuolatos kelia kvalifikaciją, vadovaujasi Buhalterių profesionalų Etikos kodekso nuostatomis, jam yra suteiktas LBAA buhalterio profesionalo vardas, teikia kokybiškas profesines paslaugas ir moka nario mokestį.

2.    Nariai – fiziniai ar juridiniai asmenys, besidomintys buhalterine apskaita, auditu ar jų priežiūra, gilinantys savo profesines žinias, siekiantys LBAA Buhalterio profesionalo vardo ir mokantys nario mokestį.

3.    Garbės nariai – fiziniai ar juridiniai asmenys ženkliai prisidėję prie LBAA veiklos, neturi balso teisės ir nemoka nario mokesčio.

Adresas: Lvovo g. 38A, II aukštas, Vilnius.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1990 m. rugsėjo 7 d. buvo įkurta LBAA.

1991 m. buvo įregistruotas LBAA struktūrinis padalinys – Buhalterių ir auditorių mokykla. Jos tikslai buvo rengti seminarus, įvairius mokymus, konsultavimą, teikti audito ir kitas buhalterinės apskaitos paslaugas, leisti buhalterinės apskaitos ir kontrolės literatūrą. Pagal 1991-1995 m. statistiką, pradinį mokymą išklausė 950 klausytojų, atestuoti 335 vyriausieji finansininkai (buhalteriai).

1993 m. LBAA surengė pirmąjį nepriklausomų auditorių pasitarimą. Buvo aptartos audito atlikimo problemos, paslaugų kainos, audito veiklos nuostatų projektas.

2001 m. LBAA pradėjo atestuoti buhalterius (tokia atestacija Lietuvoje pradėta pirmą kartą). Mokymas buvo skirstomas į 3 etapus. Išlaikiusiems finansinės apskaitos, mokesčių ir teisės egzaminus, suteikiamas buhalterio profesionalo vardas. Buhalteris profesionalas yra aukščiausio lygio buhalterinės apskaitos specialistas.

Tikslai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • sutelkti apskaitos specialistus ir atstovauti jų interesus valstybinėse institucijose;
  • bendradarbiauti su valstybės institucijomis ir teikti pasiūlymus, rengiant įstatymus, Vyriausybės nutarimus bei kitus norminius aktus, susijusius su apskaitos specialistų darbu;
  • studijuoti ir analizuoti teorines bei praktines apskaitos problemas;
  • teikti specialistams profesinę pagalbą;
  • kelti profesijos prestižą ir rūpintis, kad būtų įgyvendintos profesinės etikos normos.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

LBAA atstovai kviečiami dalyvauti rengiant su apskaita ir mokesčiais susijusius svarbiausius teisės aktus, jų pakeitimus, prašoma jų pasiūlymų ir patarimų. Jie taip pat dalyvauja diskusijose su Valstybine mokesčių inspekcija, kaip pagerinti mokesčių administratorių ir mokesčių mokėtojų tarpusavio supratimą. LBAA atstovai įtraukti į apskaitos norminių aktų rengimo grupes. LBAA dalyvauja rengiant buhalterių rengimo standarto projektus, atsižvelgiant į ES direktyvas ir Tarptautinės buhalterių federacijos (angl. International Federation of Accountants, IFAC) reikalavimus.

2017 m. lapkričio mėn. LBAA tapo Tarptautinės buhalterių federacijos (IFAC) asocijuota nare.

2017 m. gruodžio mėn. LBAA tapo tikrąja Europos buhalterių federacijos (Accountancy Europe) nare.

Vadovybė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

LBAA prezidentai:

  • Prof. Jonas Mackevičius – 1990 – 1992 m.;
  • Ona Žėkienė – 1992 – 1997 m.;
  • Doc. Dalia Mačernienė – 1997 – 2005 m.;
  • Danguolė Pranckėnienė – 2005–2016 m;
  • Daiva Čibirienė – nuo 2016 m.

LBAA direktorė: Orinta Sudarienė

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]