Lenín Moreno

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Leninas Moreno
Lenín Moreno
Visas vardas Lenín Voltaire Moreno Garcés
Gimė 1953 m. kovo 19 d. (71 metai)
Nueva Rokafuertė, Ekvadoras
Pilietybė Ekvadoro
Sutuoktinis (-ė) Rocio Gonzalez
Vaikai Irina, Cristina, Carina
Ekvadoro prezidentas
Ėjo pareigas 20172021
Ankstesnis Rafaelis Korėja
Vėlesnis Giljermas Lasas
Veikla žmogaus teisių aktyvistas, prezidentas
Išsilavinimas viešasis administravimas
Alma mater Ekvadoro centrinis universitetas
Vikiteka Lenín Moreno

Leninas Bolteras Morenas Garsesas (Lenín Boltaire Moreno Garcés; g. 1953 m. kovo 19 d.) – Ekvadoro politikas, nuo 2007 m. ėjo šalies viceprezidento pareigas, 2017–2021 m. – Ekvadoro prezidentas. Vienas iš nedaugelio fiziškai neįgalių žmonių pasaulyje, ėjusių aukštas valstybines pareigas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė mažame Nueva Rokfuertės miestelyje, Peru pasienyje, kur jo tėvas dirbo švietėjišką darbą indėnų bendruomenėse. Tėvas pavadino sūnų Vladimiro Lenino garbei, o mama Voltero garbei, tačiau įvyko klaida ir jo pase buvo įrašytas Boltero vardas. Išvyko į Kitą, kur Ekvadoro centriniame universitete įgijo išsilavinimą viešojo administravimo srityje. Taip pat studijavo psichologiją.

Dirbo prekybos srityje, vėliau aktyviai prisidėjo prie turizmo vystymo šalyje, įkūrė Pičinčos turizmo rūmus.

1998 m. Leninas Morenas buvo užpultas dviejų plėšikų mašinų stovėjimo aikštelėje, ir peršautas į nugarą. Šis sužeidimas nulėmė, kad Morenas nebegalėjo vaikščioti ir kentė didelius skausmus. Jo teigimu, su liga jam padėjo susitvarkyti juoko terapija. Pats Morenas išleido kelias knygas šia tema.

2007 m. Ekvadoro prezidentu tapus Rafaeliui Korėjai, Leninas Moreno paskirtas į viceprezidento pareigas. Savo darbe skyrė daug dėmesio neįgaliųjų problemoms.

2012 m. grupė ekvadoriečių imigrantų Norvegijoje, remiami nevyriausybinių Ekvadoro organizacijų, Leniną Moreno nominavo Nobelio taikos premijai už indėlį ginant neįgaliųjų teises[1].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]