Laivų agentas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Laivų agentavimo kompanija

Laivų agentas (angl. shipping agent) – tai asmuo ar kompanija iškrovos ar pakrovos uoste, atstovaujantys laivo savininką. Prieš planuodamas reisą, laivo savininkas glaudžiai bendradarbiauja su laivų agentu, tikrinant uosto charakteristikas, numatomas rinkliavas, specifinių papročių egzistavimą uoste ir kitas aplinkybes, kurios gali įtakoti laivo buvimo uoste sąlygas.

Laivų agento veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laivo kapitonas apie atplaukimą į uostą praneša savo agentui iš anksto. Pirminiame pranešime nurodomi laivo duomenys (pavadinimas, laivo vėliava, registracijos uostas, pagrindiniai laivo matmenys, grimzlė, išsamūs duomenys apie krovinį). Laivo agentas informuoja uostą, nurodo laivo švartavimosi vietą, krovos kompaniją. Su laivo įplaukimu į uostą ir jo buvimu uoste susijusius formalumus gali tvarkyti ir pats laivo kapitonas, laivo frachtuotojas ar valdytojas, tačiau šiuos formalumus gali padėti sutvarkyti uoste laivų agentavimo paslaugas teikiančios įmonės.

Laivų agentavimas – paslaugų, susijusių su laivyba, teikimas pagal sutartį su laivo savininku, frachtuotoju, operatoriumi ar valdytoju, įskaitant atstovavimą jų interesams uosto ir valstybės, teisėtvarkos ir teisėsaugos institucijose. Ši veikla taip pat numato tarpininkavimą įsigyjant ir perleidžiant laivus, sudarant frachtavimo sutartį, mokesčių surinkimą ir mokėjimą, kitus formalumus.

Laivų agentavimo bendrovės sutinka uoste atvykstančius ir išvykstančius laivus ir teikia įvairias laivų aptarnavimo paslaugas:

  • garantuoja visapusišką laivo priežiūrą: švartavimą, bunkeravimą, dokavimą, gėlo vandens tiekimą, pirmo būtinumo prekių pasiūlą, remontą, atsarginių dalių tiekimą, medicinos pagalbą, įgulos keitimą.
  • aptarnauja laivo ekipažą, keleivius;
  • tvarko muitinės ir krovinių dokumentus, moka uosto rinkliavas ir kitus mokesčius;
  • vykdo laivo savininko – kapitono užsakymus;
  • teikia visą informaciją laivų savininkams ir kapitonams apie uosto taisykles, apribojimus ir tradicijas.

Lietuvoje įsteigta Lietuvos laivybos maklerių ir agentų asociacija (LLMAA), kurios nariai veikia pagal priimtą Etikos kodeksą, nustatantį geros praktikos agentavimo versle standartus, santykius tarp agentavimo kompanijų, su laivų savininkais ir užsakovais.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]