LSMU Veterinarijos fakultetas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto
Veterinarijos fakultetas
Įkurtas1936 m. rugsėjo 19 d.
DekanasVita Riškevičienė
Studentų1225 (2017 m.)
VietaKaunas, Lietuva
Svetainėwww.lsmu.lt

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos fakultetas – didžiausias LSMU Veterinarijos akademijos fakultetas, kuriame ruošiami veterinarijos ir maisto saugos specialistai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1922 metais Lietuvos universiteto medicinos fakulteto tarybos posėdyje buvo nutarta atidaryti veterinarijos skyrių. 1922 metų rudenį į veterinarijos skyriaus pirmą kursą buvo priimtas 41 studentas ir 11 laisvųjų klausytojų, o į antrą- 8 studentai ir 1 laisvas klausytojas. Studentų mokymui buvo skirtas vienas 70 kvadratinių metrų ploto pastatas, todėl kai kurie dėstytojai paskaitas skaitė ir laboratorinius darbus vedė savo privačiuose butuose. Praktinis studentų mokymas vykdavo karo veterinarijos ligoninėje Šančiuose, o vėliau- I husarų pulko veterinarijos ligoninėje Žaliakalnyje. 1929 m. Lietuvos universiteto Medicinos fakulteto Veterinarijos skyrius dėl lėšų stokos buvo uždarytas. Bandymas rengti veterinarijos gydytojus Kauno valstybiniame universitete nepavyko, nes stigo pedagogų, buvo menka mokymo bazė. Uždarius veterinarijos skyrių, studentai nusiųsti tęsti studijų į įvairias užsienio valstybes. Žemės ūkio ministerijos pavedimu 1935 m. gruodžio 2 d. Veterinarijos taryba, kurioje, be Veterinarijos departamento ir jam pavaldžių įstaigų, buvo Sveikatos departamento, VDU ir Žemės ūkio akademijos atstovų, pripažino aukštosios veterinarijos mokyklos įkūrimo būtinumą. 1936 m. rugsėjo 19 d. Valstybinio veterinarijos bakteriologijos instituto rūmuose Kaune, Vilijampolėje, dalyvaujant to meto Lietuvos aukštųjų mokyklų rektoriams bei Lietuvos veterinarijos gydytojų XVI suvažiavimo dalyviams, buvo iškilmingai atidaryta Veterinarijos akademija. Visus bendruosius mokslus studentai klausė Vytauto Didžiojo universitete kartu su Medicinos fakulteto studentais ir tik gyvulių anatomijos jie mokėsi Valstybinio veterinarijos bakteriologijos instituto (VBBI) anatomijos skyriuje. Nuo 2010 m. Akademija yra LSMU sudėtyje.

Veterinarijos fakultetas yra vienintelis Lietuvoje, rengiantis veterinarijos gydytojus ir veterinarinės maisto saugos specialistus. Veterinarijos gydytojai fakultete rengiami nuo 1936 m. ir per tą laiką susiformavo gilios fakulteto tradicijos. Fakulteto absolventai puikiai vertinami ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Veterinarijos gydytojo diplomas yra pripažįstamas Europoje.

Nuo 2011 metų Veterinarinės medicinos studijų programa pradėta dėstyti ir anglų kalba. Ją noriai renkasi studentai iš kitų Europos šalių, tokių kaip Švedija, Vokietija, Airija, Ispanija ir kt., o taip pat iš Izraelio, Indijos ir kitų šalių.

Veterinarijos fakultetas yra Europos aukštųjų veterinarijos mokyklų asociacijos (EAEVE) (The European Association of Establishments for Veterinary Education) narys, o Veterinarinės medicinos programa akredituota EAEVE ekspertų.

Katedros[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu fakultetui priklauso:

  • Stambiųjų gyvūnų klinika
    • Klinikos vadovas dr. Arūnas Rutkauskas
  • Dr. L. Kriaučeliūno smulkiųjų gyvūnų klinika
    • Klinikos vadovė doc. dr. Dalia Juodžentė
  • Anatomijos ir fiziologijos katedra
    • Katedros vedėja – prof. dr. Judita Žymantienė
  • Veterinarinės patobiologijos katedra
    • Katedros vedėjas - prof. habil. dr. Saulius Petkevičius
  • Maisto saugos ir kokybės katedra
    • Katedros vedėjas – prof. dr. Mindaugas Malakauskas
  • Mikrobiologijos ir virusologijos institutas
    • Instituto vadovas - dr. Raimundas Mockeliūnas