Krovinių kultas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vėliavų pakėlimas „John Frum“ krovinių kulte Tanos saloje
Ceremoninis kryžius „John Frum“ krovinių kulte Tanos saloje 1967 m.

Krovinių kultas – bendras pavadinimas daugybės susijusių Melanezijos religinių judėjimų, kuriuos vienijo bendras tikėjimas magiška vakarietiškų prekių galia. Pasak krovinių kulto, visi šie daiktai sukurti protėvių dvasių, tačiau baltieji žmonės nesąžiningai juos pasisavino.

Norėdami „atgauti“ vakarietiškas prekes, kulto nariai atlikinėdavo ritualus, panašius į matytą vakariečių elgesį. Žinomiausi pavyzdžiai yra oro uostų, radijo aparatų ir kt. imitacijos, padarytos iš kokoso riešutų, akmenų ir panašių medžiagų.[1] Buvo tikima, kad šie daiktai pritrauks lėktuvus, pilnus krovinių. Jie garbino simbolinius amerikiečius, John Frum ir Tom Navy.[2]

Šiuo metu dauguma istorikų ir antropologų teigia, kad krovinių kultas yra neteisingas terminas, taikomas daugybei skirtingų kultų. Tačiau jis plačiai paplitęs ir vartojamas iki šiol.

Populiariojoje kultūroje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Krovinių kultas gana išsamiai aprašytas fantastinėje Lario Naiveno ir Stiveno Barnso knygoje „Svajonių parkas“ – krovinių kultu grįstas šioje knygoje pavaizduotas vaidmenų žaidimas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Gerhard Schlatter: Südsee/Australien. In: Metzler Lexikon Religion. Gegenwart – Alltag – Medien. J.B. Metzler, Stuttgart/Weimar 2005, Bd. 3, S. 406.
  2. Mercer, Phil (2007-02-17). „Cargo cult lives on in South Pacific“. BBC Online.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]