Krepinis popierius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Krepinis popierius
Iškilmių programa krepiniu popieriumi papuošta statula Teksaso techniniame universitete.

Krepinis popierius (angl. crêpe paper) – rūšis minkštojo popieriaus, kuris gaminant klijinamas, o tada krepuojamas (taip apdorojamas, kad sudarytų smulkias raukšleles). Taip krepinis popierius įgyja raukšlėtą paviršių, dėl ko pasižymi didesniu tąsumu negu glotnusis popierius.

Gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Krepavimui skirtas popierius gaminamas tinkline mašina (angl. fourdrinier machine), kuri turi vieną didelį garu kaitinamą džiovinimo cilindrą su karšto oro gaubtu. Žaliava yra plaušiena. Cilindras apipurškiamas klijais, kad popierius priliptų.

Krepuojama specialiu peiliu (angl. doctor blade) nugremžiant išdžiūvusį popierių nuo cilindro paviršiaus. Raukšlelių dydį lemia klijų kibumas, peilio geležtės forma, džiovinimo cilindro ir galutinės popieriaus mašinos dalies greičių skirtumas, plaušienos savybių.

Savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Krepinis popierius priskiriamas lengviausioms popieriaus rūšims. Jo plotinis tankis paprastai būna iki 35 g/m².

Krepinis popierius gaminamas tiek baltas, tiek spalvotas (ryškiomis ar pastelinėmis spalvomis). Spalvotas gali blukti, pvz., nuo drėgmės. .

Krepo santykis (angl. crêpe ratio) atspindi, kiek popierius sutrumpėjo krepavimo metu. Krepo santykis paprastai būna 10-30% intervale. Krepuojant popierių galima modifikuoti. Taip keičiamas popieriaus tąsumas ir storumas. Abu jie žymiai veikia popieriaus minkštumą ir gebėjimą sugerti.

Krepuojami ir kai kurie specialiosios paskirties popieriai, pvz., mikrokrepinis maišinis popierius.

Panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Krepinis popierius plačiai naudojamas spalvotoms juostoms ir girliandoms daryti patalpoms vakarėliams ir pan. reginiams puošti.
  • Iš jo gaminami karnavaliniai kostiumai ir pramoginė butaforija. Taip pat – popierinės gėlės, aplikacijos ir pan. popieriaus gaminiai.
  • Krepinis popierius naudojamas kaip laikmuo įvairioms lipniosioms juostoms (pvz., maskavimo juostai (angl. masking tape) ir elektroizoliacinei juostai (angl. electrical tape).
  • Mažuose raketų modeliuose iš jo daro nusileidimo sistemas.