Kostiumuotieji (TV serialas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
ŽanrasDrama
Kūrėjas (-ai)Aaron Korsh
VaidinaGabriel Macht
Patrick J. Adams
Rick Hoffman
Meghan Markle
Sarah Rafferty
Gina Torres
Amanda Schull
Dulé Hill
Katherine Heigl
Kompozitorius (-iai)Christopher Tyng
Kilmės šalis JAV
Sezonų skaičius9
Serijų skaičius134
Gamyba
Vykdantysis prodiuseris (-iai)Doug Liman
Dave Bartis
Trukmė42 min.
Transliacija
Originalus kanalasUSA Network
Originalus laikotarpis2011 m. birželio 23 d. – 2019 m. rugsėjo 25 d.
IMDb įrašas

„Kostiumuotieji“ (angl. Suits) – amerikiečių teisinės dramos televizijos serialas. Pirmoji serija pasirodė 2011 m. birželio 23 d.[1]USA Network“ kanale, o paskutinioji serija parodyta 2019 m. rugsėjo 25 d.[2] Serialą „Kostiumuotieji“ sudaro devyni sezonai, iš viso parodytos 134 serijos. Serialą sukūrė prodiuseris Aronas Koršas[3]. Veiksmas sukasi Manhatane advokatų kontoroje.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Kostiumuotieji“ veiksmas dažniausiai vyksta advokatų kontoroje Niujorke. Serialas prasideda nuo to, kaip per klaidą patekęs į darbo pokalbį, talentingas vaikinas Maikas Rosas (Patrikas J. Adamsas), neturintis aukštojo išsilavinimo teisės srityje, pradeda dirbti advokato Harvio Spekterio (Gabrielis Machtas) padėjėju. Seriale pagrindinis dėmesys skiriamas parodyti kaip Harviui ir Maikui puikiai pavyksta susidoroti su naujomis bylomis ir, taip pat, jųdviejų paslapties išsaugojimas. Seriale taip pat vaidina aktoriai Luisas Litas (Rikas Hofmanas), Reičel Zein (Megan Markl), Dona Polsen (Sara Raferty) ir Džesika Pierson (Džina Tores).

Serialas filmuojamas išgalvotoje Niujorko advokatų kontoroje, kurios pavadinimas nuolat keičiasi dėl įvairių priežasčių: paaukštinimų, atsistatydinimo, išpirkimo ar pan. Firma buvo žinoma kaip: Gordon Schmidt Van Dyke, Pearson Hardman, Pearson, Pearson Darby, Pearson Darby Specter, Pearson Specter, Pearson Specter Litt, Specter Litt, Zane Specter Litt, Zane Specter Litt Wheeler Williams, Specter Litt Wheeler Williams, Specter Litt Williams ir serialo pabaigoje – Litt Wheeler Williams Bennett.

2018 m. sausio 30 d. priimtas sprendimas pratęsti serialą be Patriko Adamso ir Megan Markl, kurie nusprendė palikti šou.[4] Aštuntame sezone prisijungė dar viena aktorė – Katerina Heil, kuri atliko advokatės Samantos Vyler vaidmenį[5]. 2019 m. sausio 23 d. serialas buvo pratęstas dar dešimčiai epizodų devintajam ir paskutiniajam sezonui, kurio premjera įvyko 2019 m. liepos 17 d.[6]

Sezonų apžvalgos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

1 sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvęs studentas Maikas Rosas verčiasi nelegaliai, laikydamas priėmimo į teisės mokyklą testus už kitus. Norėdamas sumokėti už močiutės priežiūrą, jis sutinka padėti savo geriausiam draugui Trevorui (narkotikų prekeiviui) ir apsiima pristatyti marihuanos siuntinį. Tai darydamas jis per klaidą patenka į kabinetą, kuriame tuo metu Harvis Spekteris atlieka interviu ieškodamas sau asistento. Maikas bandydamas išsisukti iš situacijos, pasineria į darbo pokalbį su Harviu Spekteriu – geriausiu advokatu New York mieste. Maiko žinios teisės srityje padaro Harviui įspūdį ir jis nusprendžia surizikuoti ir įdarbinti Maiką savo padėjėju, nors šis nesimokė Harvarde. Kartu jie dirba su bylomis ir tuo pačiu bando išsaugoti Maiko paslaptį.

2 sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Džesika Pierson – vadovaujančioji partnerė (angl. Managing partner), sužino Maiko paslaptį, tačiau atsiranda didesnių problemų. Vienas iš įmonės įkūrėjų – Danielis Hardmanas (Deividas Kostabilis) grįžta į firmą ir pradeda spausti Džesiką ir Harvį. Tuo tarpu Maikas pradeda puoselėti šiltus santykius su teisininkų padėjėja Reičel Zein, tačiau netikėtai mirus Maiko močiutei, šis įsipainioja į kitus romantiškus santykius taip įskaudindamas Reičel. Harvis ir jo sekretorė Dona yra apkaltinami Hardmano pradanginę įrodymus, tad nedelsdami turi išsiaiškinti tiesą, kad Hardmanas negalėtų tuo pasinaudoti ir neįgytų vadovaujančiojo partnerio pozicijos. Augant grėsmei pralaimėti Hardmanui, Džesika priima sprendimą susijungti su britų įmone, vadovaujama Edvardo Darbio (Konletas Hilas). Sezono pabaigoje Maikas atskleidžia savo paslaptį Reičel.

3 sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Edvardo Darbio buvimas firmoje erzina Harvį ir priverčia jį siekti partnerio, turinčio savo vardą ant sienos (angl. Name Partner), pozicijos. „Darby International“ klientė Eiva Hesington (Mišelė Feirli) patraukia Harvį į ilgą teismo procesą prieš savo buvusį mentorių, vėliau ieškinys virsta apkaltinimu nužudymu. Suprasdamas, kad jo sukčiavimas negali tęstis amžinai, Maikas palieka naujai pervadintą „Pearson Specter“, kad užimtų investicijų bankininko pareigas kitoje įmonėje.

4 sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naujasis Maiko darbas iškelia jį ir Harvey į priešingas kovos puses, todėl jie apkaltinami slaptu susitarimu. Po šio įvykio Maikas atleidžiamas, o Luisas bando įtikinti jį sugrįžti į „Pearson Specter“ ir atsisakyti dirbti pas Čarlzą Forstmaną (Erikas Roberts) – nesąžiningą milijonierių. Luisas konkuruodamas su Harviu bando iškovoti savo vardą ant sienos ir tapti „vardo partneriu“, tačiau vietoj to yra atleidžiamas. Luisas išsiaiškina, kad Maikas nesimokė Harvarde ir tuo pasinaudodamas šantažuoja Džesiką pasamdyti jį atgal į firmą ir paaukštinti į vardo partnerio poziciją. Sezono pabaigoje Maikas pasiperša Reičel, o Dona palieka Harvį ir pradeda dirbti Luisui.

5 sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Harvis kenčia praradęs Doną ir atsiveria terapeutei Paulai (Kristina Kol) apie nutrūkusį ryšį su motina. Luiso noras pakenkti Harviui atveria kelią Džekui Solofui (Džonas Paiperis Fergusonas), ambicingam partneriui, kuriuo manipuliuoja Hardmanas. Reičel vestuvių planus ir santykius su tėvais užgožia Maiko paslaptis. Maikas ir Harvis abu atsistatydina, kad apsaugotų savo ateitį, tačiau Maikas staiga areštuojamas už sukčiavimą. Vis daugiau ir daugiau žmonių supranta, kad įtarimai yra tiesa. Susidūręs su atkaklia prokurore Anita Gibs (Lesli An Houp), Maikas sutinka su ieškiniu ir prisipažįsta kaltas, kad niekas kitas nepatektų į kalėjimą. Maikas vestuvių metu pasako Reičel, kad tuoksis su ja tik po dvejų metų, paleistas iš kalėjimo, jei jis vis dar to norės ir palieka ją. Lauke jo laukia Harvis, pasiruošęs palydėti jį į kalėjimą.

6 sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kalėjime Maikas susipažįsta su Franku Galu (Polas Šulcas), kuris kaltina Harvį dėl jo buvimo kalėjime. Frankas naudodamasis tuo, kad kali kartu su Maiku, grasina Harviui jei šis nesiruoš jam padėti. Po pastarųjų įvykių su Maiku, Pearson Specter Litt liko vos keletas darbuotojų, pasiruošusių padėti. Džesika yra atitraukta nuo įmonės dėl Maiko ir priima sprendimą palikti firmą ir tęsti savo gyvenimą su mylimu vyru Džefu (Deividas Brajanas Vodsaidas). Maikas iš kalėjimo paleidžiamas anksčiau ir įsidarbina teisinėje klinikoje (angl. legal clinic). Padedami Harvio, Maikas ir Reičel pagaliau praeina advokatūrą ir Harvis įtikina Maiką sugrįžti atgal į firmą.

7 sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Džesikai palikus firmą, visi bando priprasti prie jos nebuvimo. Dona užima naujas pareigas ir tampa vyriausiąja operacine valdininke (angl. Chief operating officer (COO)). Prie advokatų komandos prisijungia senas Harvio draugas Aleksas Viliamsas (Dule Hilas). Harvis pradeda susitikinėti su savo buvusia terapeute Paula, o Račel, praėjusi advokatūrą, pradeda advokatės karjerą. Maikas ir toliau dirba pro bono bylas klinikoje su Harvio palaiminimu, tačiau vienas iš atvejų kelia pavojų Aleksui, Harviui ir kitiems firmos darbuotojams. Luisas susitaiko su Šyla (Reičel Haris), o Maikas su Reičel nusprendžia priimti darbo pasiūlymą Sietle ir po vestuvių išsikraustyti iš Niujorko bei palikti firmą. Sezono pabaigoje paaiškėja, kad byla, kelianti pavojų Specter Litt yra Roberto Zeino (Vendelas Piersas) partnerių darbas. Tai išsiaiškinęs Robertas palieka firmą ir pereina į Specter Litt.

8 sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Maikui ir Reičel palikus firmą bei Niujorką, į firmą naujai atėjęs Reičel tėvas Robertas tampa vadovaujančiuoju partneriu, o firmos pavadinimas pasikeičia į Zane Specter Litt. Robertas pasamdo naują vyresnįąją partnerą, jo dešinę ranką Samantą Vyler. Vėliau Samanta tampa vardo partnere kartu su Aleksu Viliamsu. Luisas sužino, kad Šyla yra nėščia. Katrina Benet (Amanda Šul) – vyresnioji partnerė, kovoja su romantiškais jausmais dėl vedusio savo asmeninio asistento Brajano (Džeikas Epsteinas). Sezono pabaigoje Dona ir Harvis pagaliau pripažįsta savo jausmus vienas kitam, tačiau netinkamas Donos elgesys su klientu / draugu Tomu Kesleriu (Saša Roiz) verčia Robertą paaukoti save firmos labui.

9 sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Robertui nebeturint teisės užsiiminėti advokatūra, Fei Ričerdson (Denis Krosbi) profesionalė iš Advokatūros (angl. The Bar), yra pasiųsta prižiūrėti firmos. Fei ketina išardyti ir sunaikinti įmonę, tačiau firmos darbuotojai susivienija ir bando surasti informacijos, galinčios ją sužlugdyti. Maikas sugįžta padėti išgelbėti firmą, tačiau nesutaria su Samanta ir dėl jųdviejų kivirčo ir Samantos nelegalių veiksmų, ši yra priversta palikti įmonę Fei liepimu. Sezono pabaigoje Harvis su Fei susitaria, kad ši paliks įmonę, jei ir Harvis iš jos išeis, Harvis tam nesipriešina. Galutinis firmos pavadinimas Harviui palikus įmonę lieka Litt Wheeler Williams Bennett.

Transliacija Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Kostiumuotuosius“ Lietuvoje pirmiausia pradėjo rodyti LRT televizija. Pirmieji penki jo sezonai šiame kanale buvo parodyti nuo 2019 m. birželio 10 iki rugpjūčio 28 dienos (tą kartą buvo rodomos net dvi serijos iš eilės). Serialas buvo transliuotas pirmadieniais-ketvirtadieniais, 23.00 val.

2020 m. gegužės 25 dieną, 23.00 val. LRT eteryje startavo šeštojo sezono transliacija, birželio 22-ąją – septintojo sezono rodymas. Aštuntasis „Kostiumuotųjų“ sezonas per LRT prasidėjo 2020 m. liepos 21 dieną, o paskutinis, devintasis sezonas visuomeninio transliuotojo eteryje pradėtas rodyti tų pačių metų rugpjūčio 17 dieną.

Paskutinė „Kostiumuotųjų“ serija LRT televizijos eteryje buvo parodyta 2020 m. rugsėjo 2 dieną.

2020 m. lapkričio 3 dieną „Kostiumuotuosius“ pradėjo kartoti LRT Plius kanalas, kuris darbo dienomis (nuo pirmadienio iki penktadienio, 18.05 val.), kartoja visą serialą nuo pirmosios serijos.

Aktoriai ir jų personažai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Gabrielius Machtas (vaidina Harvį Spekterį). Vardo partneris nuo 3 sezono, save laikė geriausiu advokatu Niujorke. Paskutiniajame sezone vedė Doną Polsen.
  • Patrikas J. Adamsas (vaidina Maiką Rosą). Pagrindiniai sezonai: 1-7, grįžo 9-ojo sezono pabaigoje.[7] Harvis pasamdė kaip savo padėjėją, nepaisant to, kad iš pradžių neturėjo licenzijos, tačiau vėliau ją išsikovojo.
  • Rikas Hofmanas (vaidina Luisą Litą). Išsikovoja vardo partnerio poziciją 4-ajame sezone, vėliau kuriam laikui tampa valdančiuoju partneriu. Nors jis ir yra pagrindinis Harvio konkurentas, jis myli įmonę kaip namus, o partnerius laiko savo šeimos nariais.
  • Megan Markl (vaidina Reičel Zein). Pagrindiniai sezonai: 1-7 [8] Vyresnioji teisininkų padėjėja, kuri vėliau tampa partnere. 7-ame sezone tampa Maiko Roso žmona.
  • Sara Raferty (vaidina Doną Polsen). Ilgą laiką buvo Harvio sekretorė ir artima jo draugė, kuri 7-ajame sezone tampa įmonės COO. 9-ajame sezone išteka už Harvio Spekterio.
  • Džina Tores (vaidina Džesiką Pierson). Pagrindiniai sezonai 1–7.[9] „Pearson Hardman“ įkūrėja ir vadovaujančioji partnerė: „Pearson“, „Pearson Darby“, „Pearson Darby Specter“, „Pearson Specter“ ir „Pearson Specter Litt“.
  • Amanda Šul (vaidina Katriną Benet). Pagrindiniai sezonai 8–9; taip pat vaidino 2–7 sezonų metu.[10] Pradirbus 5 metus asistente, pasamdyta Harvio, o vėliau - Luiso padėjėja. Vienu tarpu ji išvyko dirbti pas Reičel tėvą Robertą Zeiną, tačiau 6-ame sezone grįžo į „Specter Litt“ ir 8-ajame sezone tapo vyresniąja partnere.
  • Dule Hilas (vaidina Aleksą Viliamsą). Pagrindiniai sezonai 7–9.[11] Senas Harvio draugas, kuris buvo Braton Gold partneris. Harvis pasamdo jį kaip „Specter Litt“ vyresnyjį partnerį, vėliau jis tampa „Zane Specter Litt Wheeler Williams“ vardo partneriu.
  • Katerina Heil (vaidina Samantą Vyler). Pagrindiniai sezonai 8–9.[12] Talentinga nauja „Specter Litt“ partnerė, sena Roberto Zeino draugė, kolegė, dešinioji ranka. Vėliau tampa vardo partnere.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]