Konsulinis teisėjas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Konsulinis teisėjas - arbitras, kuriam pavesta spręsti komercines bylas, vienam arba kolegialiai kartu su kitais teismo nariais. Konsulinis teisėjas nėra teisėjas (valstybės tarnautojas), jo galią ir kompetenciją legitimuoja asmens profesinė patirtis, bylos šalių pasitikėjimas. Amžius neribojamas. Į pareigas išrenka profesinės organizacijos (pvz., asociacijos), valstybinės institucijos arba mišraus proceso būdu.

Konsulinis teisėjas yra teismo, sudaryto iš konsulinių teisėjų ir profesionalių teisėjų arba tik iš konsulinių teisėjų. Už savo veiklą jis negauna atlyginimo, tačiau išlaidoms gali būti numatyta kompensacija. Konsulinis teisėjas komercinėse bylose taiko galiojančią teisę. Kompetenciją ratio materiae ir ratio loci reguliuoja atitinkamam teismingumui taikytina teisė.

Teisėjo statusą, pareigas ir funkcijas reguliuoja Europos komercinių bylų teisėjų asociacijos (Union Europeenne des Magistrats statuant en matiere Commerciale, UEMC) Europos chartija dėl konsulinių teisėjų komercinėse bylose, priimta 2005 m. rugpjūčio 27 d. Maria Wörth (Austrija).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]