Koncertas fortepijonui Nr. 21 (Mocartas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Koncertas fortepijonui Nr. 21 C-dur (K467, „Elvira Madigan“) – austrų klasikinės muzikos kompozitoriaus V. A. Mocarto koncertas fortepijonui, parašytas 1785 metais. Tai vienas iš žinomiausių V. A. Mocarto koncertų.

V. A. Mocartas „Koncertą fortepijonui Nr. 21“ C mažorinėje tonacijoje pradėjo 1785 m., tikriausiai sausį, Vienos koncertinio sezono įkarščio metu. Jis buvo rašomas kartu ar beveik kartu su „Koncertu fortepijonui Nr. 20“. Koncerto rankraštyje užrašyta vasario mėn. data, tačiau asmeniniame žurnale V. A. Mocartas jo pabaigimo datą pažymėjo esant kovo 9, dieną prieš premjerą, kuriai kompozitorius išsinuomojo salę Pilies teatre (Burgtheater). Tuo metu Vienoje buvęs V. A. Mocarto tėvas Leopoldas tik paminėjo, kad pasirodymas atnešė 559 guldenus pajamų, daugiau nei tikėtasi. Taip pat jis paminėjo, kad fortepijono dalis yra ypač sudėtingo atlikimo.

„Koncertas fortepijonui Nr. 20“ yra vienas iš žymiausių V. A. Mocarto koncertų. Jis ypač išpopuliarėjo, kai jo vidurinės lėtosios dalies tema buvo panaudota 1967 m. švedų filme „Elvira Madigan“. Pats filmas nuo to laiko buvo primirštas, tačiau jo pavadinimas prigijo koncertui. Savas kadencijas jam yra parašę ir modernieji kompozitoriai, pvz., A.Šnitkė, F. Glasas.

Koncerto dalys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

V. A. Mocarto „Koncertas fortepijonui Nr. 21“ skirtas atlikti fortepijonu su orkestro pritarimu ir sudarytas iš trijų dalių:

  1. Allegro maestoso.
  2. Andante.
  3. Allegro vivace assai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]